Kaip skelbiama Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai, kariai treniruojasi atlikdami vienetų persidislokavimą, taktinį judėjimą, žvalgybą, gynybines operacijas ir kovines paramos užduotis.

„Narsus grifonas 2024“ yra pirmosios tarptautinės pėstininkų brigados „Žemaitija“ pratybos Suvalkų koridoriaus prieigose, kur vykdomi gynybos scenarijai pagal dvišalį Lietuvos ir Lenkijos „Oršos“ planą. Mokymai vyksta Druskininkų miesto savivaldybės ir Alytaus, Lazdijų, Varėnos rajonų teritorijose, juose dalyvauja per 1500 karių ir 200 technikos vienetų.

Mokymuose taip pat dalyvauja Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgos, Karo policija, Karo medicinos tarnyba, Karinės oro pajėgos, Oro gynybos, Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų ir Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos batalionai bei sąjungininkai iš Lenkijos, Portugalijos ir JAV.

Viena iš pagrindinių jau pasibaigusio pradinio pratybų etapo dalių – operacijos treniruotė ant maketo (anglų k. „Combined Arms Rehearsal – CAR“). Šios treniruotės metu buvo įvertintos suplanuotos operacijos ir užtikrinta koordinacija su kitų padalinių planais bei vado vizija.

Taip pat pajėgų integravimo pratybų metu brigados „Žemaitija“ kariai kartu su Portugalijos ir Lietuvos kariuomenės Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariais, veikdami kaip bendros užduoties grupė (pajėgos – NATO terminas „Task force“) priskirtame operacijų rajone atliko šalia Nemuno upės esančių svarbių operacijoms objektų užėmimą ir apsaugą. Pasak užduotyje dalyvavusio „Žemaitijos“ brigados Žvalgybos kuopos vado, nestandartinė užduotis reikalavo nestandartinių sprendimų, tikslaus planavimo, skirtingų pajėgumų įtraukimo ir sinchronizacijos.

Tarptautinės pratybos „Narsus grifonas 2024“ vyks iki balandžio 26 dienos ir yra dalis visų šį pavasarį Lietuvos teritorijoje vykstančių karinių pratybų, kuriose iš viso dalyvaus per 20 000 Lietuvos ir sąjungininkų karių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)