G. Surplys spaudos konferencijoje papasakojo apie savaitgalį Trakuose matytą vaizdą – kai kurie vaikšto be apsauginių kaukių, o kiti – kaukę nustūmę ant smakro.

„Norėčiau pasidalyti asmenine patirtimi. Vakar su šeima viešėjome Trakuose. Ir tikrai vaizdas buvo toks neraminantis. Kas trečias, kas ketvirtas žmogus tikrai vaikščiojo be kaukės. Arba kaukės buvo dėvimos nuleidus jas po smakru. Ir tada situacija policijai tampa sudėtinga. Kai žmogus kaukę dėvi, bet ji nedengia veido, turbūt policininkas gali parekomenduoti tą kaukę pasitaisyti.

Vaizdas šį savaitgalį, ne tik aš tą liudiju, buvo šiek tiek gąsdinantis, rodantis, kad žmonės tą laisvę priima be didesnės atsakomybės įsipareigojimų. Tikrai kelia grėsmę aplinkiniams“, – pirmadienio rytą Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė Visuomenės informavimo grupės vadovas G. Surplys.

„Kaukes dėvėti vis dar yra reikalaujama, tą reikia daryti. Tai nėra tiesiog reikalavimas, o kad mes saugotume kitus ir save“, – kalbėjo jis.

Jis informavo, kad policijos pareigūnai per šį savaitgalį surašė 42 protokolus dėl karantino sąlygų pažeidimų. Didžioji dauguma jų dėl būriavimosi, atstumo nesilaikymo ir apsauginių veido kaukių nedėvėjimo.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis Delfi informavo, kad policijos pareigūnai, kai kaukė dėvima netinkamai, gali rekomenduoti ją pasitaisyti.

„Policijos pareigūnai pasiūlo kaukę dėvėti tvarkingai. Vyriausybės nutarime reglamentuota kaip kaukė turi būti dėvima, ant nosies ir burnos“, – pirmadienio rytą sakė policijos atstovas.

„Pareigūnai įspėja tūkstančius žmonių, o nubaudę yra kelis šimtus. Mes nuolatos akcentavome, kad dažniau žmones įspėjame, baudžiame tik piktybiškai nusiteikusius“, – teigė R. Matonis.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje buvo paskelbtas dar kovo mėnesio viduryje, paskutiniu Vyriausybės sprendimus jis pratęstas iki pat vasaros – gegužės 31 dienos. Dėvėti apsaugines veido kaukes privaloma.