Apie susiklosčiusią padėtį prie Vilniaus rajono rinkimų apygardos komisijos A. Radušys paskelbė feisbuke.

„Vakar vykusiame Vilniaus rajono savivaldybės rinkimų komisijos posėdyje buvo nuspręsta neperskaičiuoti rinkimų biuletenių. Šiandien Vilniaus rajono savivaldybės rinkimų komisija turėjo pervežti maišus su biuleteniais VRK. Vilniaus savivaldybės administracija užblokavo procesą“, - feisbuke rašo A. Radušys.

Anot apygardos komisijos nario, savivaldybė pastatė sau pavaldžius viešosios tvarkos pareigūnus, kurie atsisakė komentuoti situaciją, o savivaldybės užsakyto transporto vairuotojui buvo uždrausta suteikti transporto paslaugas.

Komisijos pirmininkė: nieko nevyksta

Delfi susisiekė su Vilniaus apygardos rinkimų komisijos pirmininke Janina Girucka, tačiau ji komentuoti nieko nenorėjo.

"Kol kas nieko nevyksta, dirbam ramiai, bendraujam", - ketvirtadienio rytą aiškino ji.

Paklausta, ar iš tiesų trukdoma išvežti biuletenius, J. Girucka sakė, kad kol kas tokios informacijos ji pateikti negali, tačiau užsiminė, kad "vedamos derybos".

"Tvarkomės, dėliojam savo popierius ir taip toliau. Kol kas nieko komentuoti negaliu", - paprašyta patikslinti, su kuo veda derybas, kalbėjo J. Girucka.

Komisijos narys: autobuso vairuotojas gavo nurodymą

A. Radušys Delfi teigė, kad ketvirtadienis – paskutinė diena, kai VRK turi būti pristatyti maišai su balsavimo biuleteniais.

„Vakarykščiame posėdyje Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai labai stengėsi, kad būtų perskaičiuoti balsai, tačiau tokio sprendimo mes nepriėmėme. Pasikonsultavus su VRK buvo nutarta šiandien 10 valandą vežti biuletenius, buvo užsakytas transportas, suderinta su visais ir šiandien atvykę organizuoti pervežimą, pamatėme, kad aplink Vilniaus rajono savivaldybės pastatą budi viešosios tvarkos pareigūnai, kurie pavaldūs savivaldybės administracijai“, - pasakojo jis.

Komisijos narys pasakojo, kad transportas, kuriuo turėjo būti vežami biuleteniai, yra Vilniaus rajono savivaldybės. Autobuso vairuotojas, anot jo, gavo nurodymą neteikti paslaugų.

"Kitaip tariant, vyksta blokavimas maišų pervežimo. Kol kas patalpa su maišais yra užplombuota, biuleteniai yra saugūs. Dabar sprendžiame, kaip tuos balsavimo maišus pervežti, kadangi prieigos prie savivaldybės administracijos yra aikštelėje, kur yra šlagbaumas, o prie jo budi viešosios tvarkos pareigūnai ir daro atranką, ką įleisti ir ko ne", - sakė jis.

A. Radušys teigė, kad biuletenių pervežimui greičiausiai bus pasitelkti policijos pareigūnai.

VRK atstovė: situaciją galiausiai pavyko išspręsti

VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė Delfi pasakojo, kad ketvirtadienio rytą VRK gavo žinią iš Vilniaus rajono savivaldybės komisijos pirmininkės, kad Vilniaus rajono savivaldybė sudaro tam tikras kliūtis pristatyti balsavimo biuletenius ir kitus rinkimų dokumentus į VRK.

"Kas yra visiškai įprastas balsavimo organizavimo procesas ir visos savivaldybės, kuriose vyko rinkimai, tiek vakar, tiek šiandien gabena dokumentus, savivaldybės tam suteikia transportą, užtikrina dokumentų saugumą gabenant. Čia toks pirmas atvejis, kai savivaldybė sudaro tam tikrų kliūčių rinkimų komisijai atgabenti dokumentus į VRK", - sakė ji.

Anot I. Ramanavičienės, paskutinėmis žiniomis, dėl biuletenių pervežimo jau susitarta.

"Paskutinėmis žiniomis, biuleteniai yra saugūs ir važiuoja į saugojimo vietą. Kaip yra su kitais dokumentais, taip pat paaiškės, manau, kad viskas yra tvarkoje, buvo daugiau trukdžių, kad nesuteikia transporto dokumentams vežti, bet tikimės, kad situaciją pavyks išspręsti taikiai ir visi dokumentai pasieks VRK", - teigė ji.

Dar kartą susisiekusi su Delfi VRK atstovė patvirtino, kad biuleteniai vežami į VRK, transportą lydi policijos ekipažas.

Sakė rinkimų negalintis vadinti laisvais

ELTA primena, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) lyderis Waldemaras Tomaszewskis po antrojo merų rinkimų turo tvirtino, kad rinkimų Vilniaus rajone, kur partijos kandidatui Waldemarui Urbanui nepavyko išplėšti pergalės, jis negali vadinti laisvais.

Politikas išdėstė eilę rinkimų pažeidimų, kuriuos, pasak jo, užfiksavo jo partiečiai. Jis teigė, kad Rudaminos rinkimų apylinkėje dirbusi komisija paslėpė 100 balsavimo biuletenių, kurie būtų esmingai pakeitę rinkimų rezultatus.

Be to, W. Tomaszewskis pabrėžė, kad balsavimo procesus trikdė rinkimus stebėję savanoriai, dėl ko, anot jo, dalis rinkėjų negalėjo išreikšti savo valios.

Antradienį LLRA-KŠS apskundė Vilniaus rajono mero rinkimų rezultatus. VRK skundą gavo pirmadienio vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)