JAV pagamintas ir privačios bendrovės nuomojamas itin greitas hibridinis katamaranas „HSV-2 Swift“, anot JAE Užsienio reikalų ministerijos, buvo atakuotas dar spalio 1-ąją. Tačiau JAE pareigūnai vėliau paviešino daugiau detalių. Skelbiama, kad ataką įvykdė Jemene prieš valdžią ir ją remiančias JAE bei Saudo Arabijos pajėgas kariaujantys husių sukilėliai.

Laivas buvo atakuotas naktį, kaip spėjama, Kinijoje pagaminta priešlaivine raketa C-802. Tokių pažangių priešlaivinių raketų yra įsigijęs Iranas – ši šiitiška valstybė remia husių sukilėlius, kurie taip pat yra šiitai, kovojantys prieš sunitų vyriausybę.

Laivas „HSV-2 Swift“ per ataką smarkiai nukentėjo – nuotraukose matoma, kaip į vieną Eritrėjos uostą atitemptas katamaranas yra smarkiai apdegęs. Raketa pataikė į laivo priekį.

Katamaranas "Swift" po raketos atakos

JAE Užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad laivo įgulą sudarė 24 žmonės iš kelių skirtingų valstybių – 10 Indijos piliečių, septyni ukrainiečiai, keturi egiptiečiai, vienas jordanietis, vienas filipinietis ir vienas lietuvis.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija informacijos apie incidento metu buvusį Lietuvos pilietį kol kas nepatvirtina.

"Oficialios informacijos, kad per minimą incidentą būtų nukentėjęs LR pilietis neturime. Tačiau ministerija žino apie incidentą, ir šiuo metu aiškinasi visas aplinkybes", - sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Skirtingais duomenimis, atakos metu buvo sužeista nuo trijų iki daugumos įgulos narių, bent du jau esą išleisti iš ligoninės. Laivo kapitono būklė sunki – jis, kaip ir kiti buvę ant kapitono tiltelio nukentėjo bene labiausiai.

Itin greitas, 45 mazgų (83 km/h) greitį išvystantis laivas gali gabenti 350 žmonių bei apie 600 tonų krovinių. Oficialiais duomenimis „HSV-2 Swift“ gabeno „humanitarinį krovinį į Jemeną. Šis greitas katamaranas tokiose humanitarinėse operacijose jau yra dalyvavęs.

Pavyzdžiui 2005 metais, praėjus vos dviem metams nuo pastatymo, „HSV-2 Swift“ dalyvavo Naujajį Orleąną nuniokojusio uragano „Katrina“ humanitarinėje operacijoje. Per 2006 metų karą Libane, šis laivas buvo naudojamas humanitarinių siuntų gabenimui iš Kipro į Beirutą.

Beje, pastarojo konflikto metu iš Irano gauta tokia pačia raketa C-802 teroristinę grupuotė „Hezbollah“ pamušė Izraelio laivą „Hanit“. Tuomet gynybinių sistemų neįjungęs laivas smarkiai nukentėjo – buvo pažeistas laivo korpusas, žuvo 4 jūreiviai. Tiesa, skirtingai nei Izraelio karo laivas, „HSV-2 Swift“ korpusas pagamintas iš aliuminio. Tai leidžia išvystyti didesnį greitį, bet kartu laivą daro labiau pažeidžiamu.

Ši ataka ypač nerimą sukėlė JAV, mat, iš plieno pagamintas amerikiečių fregatas JAV laivyne šiuo metu keičia LCS klasės laivai, kurie yra paremti eksperimentiniu „HSV-2 Swift“ modeliu ir taip pat yra pagaminti iš aliuminio.