Iškasė želdinius

Žvėrynas žemgrobių rajonu vadinamas ne veltui. Štai prie Birutės gatvės 18C sklypo, valstybinėje žemėje, nuolat atsiranda kliūčių, trukdančių vilniečiams pasiekti dviračių taką.

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybė atsiuntė darbininkus, kurie iškasė ir į kitą vietą persodino neteisėtai pasodintus želdinius – eglaites ir pušaites.

Jų nebeliko, tačiau dar yra ir kitų kliūčių – metaliniai vartai ir tvora valstybinėje žemėje. Kada bus galutinai atlaisvinta valstybinė žemė, kol kas neaišku.

Neteisėtai valstybinėje žemėje medeliai pasodinti ankstyvą pavasarį. Nuo tada jie trukdo vilniečiams naudotis pėsčiųjų jungtimi.

Galiausiai prie medelių buvo nutiesta ir spygliuota viela bei įkalta medinė lentelė, kurioje prikalti savivaldybės tarnautojų ir greta esančio namo gyventojų susirašinėjimai.

Šalia šio namo nuolat užtveriama valstybinė žemė ir taip trukdoma vilniečiams vaikščioti. Savivaldybei jau ne kartą teko šalinti dirbtines kliūtis.

Tačiau tam labai palankios sąlygos: pasodinta tujų gyvatvorė, sukurianti siaurą vietą vaikščioti, kurią labai nesunku užtverti arba užblokuoti automobiliais. Taigi, kol šios tujos nebus nupjautos, tol, tikėtina, ir bus blokuojama. Be to, ant tako mėtosi likučiai tvorų, vamzdžių. Jų atvykę „Stebulės“ darbuotojai nelietė ir šį kartą.

Nelietė jie ir valstybinėje žemėje esančios tvoros, kuria praplėstos gretimo sklypo valdos. Taip pat ant minėto tako įrengti ir metaliniai blokuojantys vartai. Jų darbininkai trečiadienį taip pat nelietė.

Be to, įžūlius žemgrobius būtų lengviau sudrausminti, jei teritorija būtų stebima vaizdo kameromis. Šiuo metu tai nėra daroma.
Užtvertas praėjimas

Taigi, nors želdinių ir neliko, tačiau iki šiol taką užtveria metaliniai vartai ir tvora valstybinėje žemėje.

Savivaldybės darbuotojai viešai yra teigę, kad greta esančio sklypo savininkai kategoriškai neigia valstybinėje žemėje kuriantys dirbtines kliūtis. Jei prisipažintų, jiems grėstų atsakomybė. O kol nėra vaizdo kamerų, išsisukti paprasta.

Be to, prie metalinių vartų takas dažnai užblokuojamas ir gyventojų automobiliais.

Išplūdo žurnalistus ir darbininkus

Nors gretimo namo gyventojai neigia sodinę medžius, tačiau juos įnirtingai gina. Savivaldybės darbuotojai nurodo, kad kartą jau buvo nepavykę medelių iškasti – išėjusi gretimo sklypo gyventoja išvaikė darbininkus. Taigi net buvo svarstyta kartu pasikviesti ir policijos pareigūnus.

Be to, atvykę savivaldybės darbuotojai sakė, kad šie gyventojai pareigūnų atžvilgiu elgiasi labai įžūliai, esą kartais net bando panaudoti fizinę jėgą.
Užtvertas praėjimas

Trečiadienį atlaisvinti tako atvyko ne vien „Stebulės“ darbuotojai, bet ir Vilniaus miesto savivaldybės atstovai, jos Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai.

Savivaldybės Aplinkos apsaugos ir želdinių tvarkymo poskyrio vedėjas Vytautas Račkauskas Delfi pakomentavo situaciją.

„Šiuo metu vyksta medelių persodinimo darbai. Šioje vietoje, valstybinėje žemėje, ant pėsčiųjų tako yra pasodinti medeliai, kurie nesuderinti su savivaldybe. Nesuderinta jų pasodinimo vieta. Ir mes tiesiog juos perkeliame į tinkamą vietą augti. Jie bus perkelti prie Vakarinio aplinkkelio. Spygliuota viela bus utilizuota. Viliamės, kad visi galės čia vaikščioti“, – teigė V. Račkauskas.

Kartu su pareigūnais į Žvėryną atvyko ir būrys žurnalistų. Tačiau gretimo namo gyventojams toks dėmesys, regis, nepatiko. Iš namo išėjęs ir neprisistatęs vyras ėmė šaukti ir koneveikti neprašytus svečius. Ragino juos „per daug neišnaglėti“.
Tvora ir vartai valstybinėje žemėje

Vyras, sulaukęs klausimo, ar jis sodino medelius, teigė, kad ne. Galiausiai piktai numojęs, kad čia susirinkę neturi ką veikti, nuėjo atgal į namą ir užtrenkė duris.

Registrų centro duomenimis, namas, prie kurio nuolat atsiranda dirbtinių kliūčių, priklauso Lietuvoje gerai žinomam verslininkui ir vadybininkui Vygantui Sliesoraičiui. Jis yra dviejų valstybinių įmonių – AB Giraitės ginkluotės gamykla ir AB Kelių priežiūra valdybos pirmininkas.

Tiesa, jis Delfi ne kartą yra sakęs, kad šiame name negyvena. Vyras nurodė, kad namas priklauso jo buvusiai partnerei ir ji yra atsakinga už tai, kas vyksta. Anksčiau yra išreiškęs apgailestavimą, kad jo pavardė atsiduria tokiame kontekste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)