„Manau, kad jau šiuo metu (Galimybių pasas, aut. p.) nėra būtinas. Kadangi serga ir pasiskiepiję, persirgę lygiai taip pat užsikrečia. Tai jau nėra jokios prasmės tą Galimybių pasą laikyti“, – LNK žinioms sakė vienas vilnietis.

Kita moteris teigė, jog nėra patenkinta, kad Galimybių pasas bus stabdomas.

„Yra tokių žmonių, kurie yra prieš skiepus, manau, kad nelabai gerai“, – tikino ji.

Galimybių paso šalininkų ir nepritariančių jam nuomonės skiriasi nuo pat šio paso įvedimo pradžios – pernai metų pavasario.

Šią savaitę visuomenę įaudrinusio dokumento greičiausiai nebeliks.

„Galimybių paso stabdymas yra toks procesas, kuris nebūtinai yra pabaiga“, – LNK sakė Vyriausybės kanclerė Giedrė Balčytytė.

Trečiadienį Vyriausybė žada apsispręsti, bet koks sprendimas bus – dar nėra aišku.

Anot ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės, Galimybių paso reiktų atsisakyti ne etapais, o iš karto, taip suteikiant daugiau atsakomybės žmonėms.

„Mūsų nuomone, atsisakius Galimybių paso kažkokių esminių, papildomų ribojimų svarstyti taip pat nereikėtų“, – poziciją dėstė ekonomikos ir inovacijų viceministras Vincas Jurgutis.

Vyriausybė linkusi Galimybių pasą keisti tam tikrais ribojimais.

„Tai atstumų laikymasis, ploto reikalavimai ir panašūs dalykai. Žinoma, bus dalis to atsisakoma, bet iš kitos pusės reikia atsiminti, kad jau yra įvestos tam tikros pandemijos valdymo pasikeitusios priemonės. Kaip respiratorių dėvėjimas“, – tikino Vyriausybės kanclerė G. Balčytytė.

Svarstoma prekybos centruose srautus riboti vėl nustatant saugų plotą vienam pirkėjui. Jei ploto ribojimų nebus, gali būti, kad einant į parduotuves medicininių kaukių jau neužteks – reikės respiratorių. Galutinis sprendimas bus priimtas pasitarus su nepriklausimais ekspertais.

Tačiau ne visi atsisveikinimui su Galimybių pasu pritaria. Net ir tie, kurie prognozavo, kad judame pandemijos pabaigos link.

„Galimybių pasas vis dar turi vaidmenį pandemijos valdyme. Kol nežinome, kokia yra reali grėsmė sveikatos apsaugos sistemai, mes paprasčiausiai negalime to tiesiog atsisakyti būtent tuo metu, kai atvejai dar tik pradeda kilti“, – LNK žinioms sakė epidemiologas Gytis Dudas.

Registrų centro duomenimis iki šiol bent kartą Galimybių pasą atsisiuntė daugiau nei 2 milijonai piliečių.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: