Profesinės sąjungos teigimu, savaitės pradžioje vykusio kasmetinio suvažiavimo metu LŠDPS nariai nutarė skelbti visuotinį pedagogų streiką, tokiu būdu atkreipiant dėmesį į nepakankamą valstybės įsipareigojimų vykdymą.

Profsąjungos nariai primena, kad Lietuvos politinės jėgos kartu yra parengusios dokumentą „Susitarimas dėl Lietuvos švietimo politikos (2021–2030)“, kuriame teigiama, „kad švietimas yra kertinis Lietuvos valstybės prioritetas – šalies pažangos ir žmonių gerovės pamatas“.

Profesinė sąjunga, įvertinusi susitarimo įgyvendinimo eigą, teigia, kad įsipareigojimų laikomasi nenuosekliai, neužtikrinant proceso sklandumo, neatsižvelgiant į švietimo bendruomenės poreikius ir kintančią situaciją.

„Suprasdama, kad švietimas turi būti valstybės prioritetas, LŠDPS, tikėdamasi palaikymo, kreipėsi į visas Lietuvos parlamentines politines partijas, kviesdama susitikti ir ieškoti būdų, kaip drauge siekti kokybiškų pokyčių ir imtis kompleksinių veiksmų“, – skelbia profsąjungos nariai.

„Reikšmingų ilgalaikių kompleksinių pokyčių įgyvendinimas priklauso nuo aktyvaus politinių partijų, valstybės institucijų ir visuomenės įsitraukimo. Tik drauge sklandžiai komunikuojant ir veikiant įmanoma užtikrinti, kad tiek partijų susitarime, tiek Vyriausybės darbotvarkėje numatyti švietimo pokyčiai nebūtų inertiški, skuboti, ne realizuojantys suplanuotas esmines pertvarkas, o tik keliantys politines įtampas“, – pažymi LŠDPS atstovai.

Pasak švietimo darbuotojų profsąjungos, švietimo, kaip prioriteto, įvardijimas negali būti tik rinkiminė ambicija ar lozungas.

Pedagogai primena, kad dokumente „Susitarimas dėl Lietuvos švietimo politikos (2021–2030)“ deklaruojama, jog pokyčiai bus įgyvendinami „atitinkamoms valstybės institucijoms priimant reikiamus teisės aktus bei kitus sprendimus, neatsižvelgiant į rinkimų ciklus, kampanijas, rezultatus ir politinės valdžios pasikeitimus, įtraukiant socialinius partnerius.“

Todėl, tikėdamasi konstruktyvaus dialogo, LŠDPS kviečia visas Lietuvos parlamentines politines partijas kartu derinti pozicijų, kurios „liudytų ne politinės valios stoką, o suinteresuotumą siekti užsibrėžtų tikslų, išvesiančių Lietuvą iš užsitęsusios krizinės švietimo situacijos“.

Profesinė sąjunga antradienį, po susitikimo su ministru G. Jakštu ir viceministru Ramūnu Skaudžiumi nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

LŠDPS yra išsakiusi poreikį mažinti mokinių skaičių naujai sudarytose klasėse nuo 2024 rugsėjo 1 d. Taip pat profsąjunga siūlo numatyti kokybiškesnę darbo su specialiųjų ugdymosi poreikių turinčiais mokiniais ir apmokėjimo tvarką, mokytojo etatu laikyti darbo normą, kai nustatoma iki 18 savaitinių kontaktinių valandų.

LŠDPS reikalauja ir numatyti nuoseklų darbuotojų darbo užmokesčio didinimą. Kiti į derybas įtraukti reikalavimai apima kanceliarinių, transporto ir sveikatos draudimo išlaidų kompensavimą, darbo krūvio, kvalifikacijos kėlimo, atostogų ir kitus klausimus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)