„Tikimės, kad demokratinė valstybė ir Seimo nariai balsuos laisvai. Ir, aišku, kad jų sprendimas gali būti bet koks – ir teigiamas, ir neigiamas. Bent aš dar kol kas įsitikinęs, kad Seimo nariai gali balsuoti laisvai“, – apie mokytojų reikalavimą sparčiau didinti atlyginimus atliepiančius pasiūlymus Seime kalbėjo A. Navickas.

„Jeigu sprendimas bus teigiamas, tai mes grįžtume į derybas, jeigu sprendimas bus neigiamas, derėtis su šia Vyriausybe nematome prasmės. Ir aišku, streikuoti turbūt irgi nebus tikslinga, jeigu biudžetas bus priimtas“, – sakė Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad mokytojai nesiimtų drastiškų veiksmų, jei būtų patvirtintas toks biudžeto projektas, kokį suprojektavo Vyriausybė.

„Tikrai neplanuojame susideginti prie Seimo, neplanuojame ir jokių kitų drastiškų veiksmų“, – teigė A. Navickas.

Anot jo, net jei mokytojų prašymai labiau didinti atlyginimus nebus išgirsti, svarbiausia, kad pedagogai išreiškė savo poziciją. A. Navickas tikisi, kad ateityje prie jo vadovaujamos profesinės sąjungos prisijungs ir daugiau mokytojų.

„Labai svarbu, kad mes pareiškėme poziciją, tikrai diskutavome. (...) Labai aišku, ko mokytojai nori, ko siekia ir bus turbūt daug lengviau susitarti su ateinančiomis Vyriausybėmis“, – kalbėjo streikuojančių mokytojų lyderis.

„Tikimės ateityje vis daugiau prie mūsų prisijungiančių mokytojų – mums bus lengviau pasiekti norų, kurių nori tėvai, mokiniai, mokytojai“, – pridūrė A. Navickas.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) antradienį atnaujino mokytojų streiką. Streikuojantys mokytojai atvyko į Seimą stebėti plenarinio posėdžio, kurio metu turėtų būti patvirtintas kitų metų valstybės biudžetas.

Profesinės sąjunga tikisi, kad Seimo nariai įsiklausys į mokytojų prašymą kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – po 15 proc. nuo sausio ir nuo rugsėjo. Vyriausybės parengtame biudžeto projekte, kurį antradienį turėtų patvirtinti parlamentarai, numatyta pedagogų atlyginimus didinti po 10 procentų nuo sausio ir tiek pat nuo rugsėjo.

Streikuojančių mokytojų teigimu, tokiu biudžeto projekte numatytu atlyginimų didinimu „geriausiu atveju bus kompensuota infliacija“. Taip pat profsąjungos atstovai įsitikinę, kad darbo užmokestį didinant po 10 proc. nebus pasiektas 130 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio (VDU) tikslas, numatytas politinių partijų susitarime dėl švietimo.

ELTA primena, kad rugsėjo 29 dieną pradėtas streikas buvo atnaujintas lapkričio 22–ąją, švietimo darbuotojų profesinei sąjungai su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nesutarus dėl mokytojų keltų reikalavimų: darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.