„Branduolinė Rusijos retorika yra pavojinga ir beatodairiška. Rusija turi suprasti, kad branduolinis karas niekada negali būti laimėtas ir negali būti pradėtas. NATO sąjungininkai atidžiai stebi, ką Rusija daro, mes smerkiame pranešimus, kad Rusija dislokuos taktinius branduolinius ginklus Baltarusijoje“, – antradienį žurnalistams Vilniuje teigė J. Stoltenbergas.

NATO generalinis sekretorius patikino, kad Aljansas yra pasirengęs apginti visus sąjungininkus nuo bet kokios potencialios grėsmės.

„Kol kas mes nematome jokių pasikeitimų dėl Rusijos branduolinio ginklo perdislokavimo laikysenos, kurie reikalautų tam tikrų pokyčių iš mūsų pusės, bet mes išliekame atidūs. Ir mes užtikrinsime, kad mes būtume pasirengę apsaugoti ir apginti kiekvieną NATO sąjungininką nuo bet kokios potencialios grėsmės“, – akcentavo jis.

J. Stoltenbergas sureagavo ir į rizikingą situaciją Ukrainos teritorijoje esančios Zaporižės atominės elektrinės (AE), kurios valdymą yra perėmusi Rusija.

„Dėl situacijos Zaporižėje mūsų žinutė Rusijai yra, kad ji turi atitraukti savo karines pajėgas, nes tai kaip jie dabar elgiasi Zaporižės AE, jie pažeidžia šios didžiausios atominės elektrinės saugumą Europoje“, – sakė NATO generalinis sekretorius.

Kovo pabaigoje Vladimiras Putinas pranešė apie ketinimą dislokuoti Baltarusijoje branduolinius ginklus, tariamai reaguojant į A. Lukašenkos prašymą. Branduolinių ginklų saugyklos statyba Baltarusijoje turėjo būti baigta iki liepos 1 d.

Šiuo metu nėra įrodymų, kad Rusijos branduoliniai ginklai jau būtų atgabenti į Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją