Pasak socialdemokratų, Seimo narė savo vadovaujamo komiteto posėdžio metu, svarstant klausimą dėl daugiabučio „Gelvonų terasų“ projekto, institucijų atstovams nurodinėjo, į kieno interesus turėtų būti atsižvelgiama, kokie konkretūs veiksmai ir kokios pažymos turėtų būti išduotos tam, kad neteisėtas statinys būtų įteisintas.

„Šis daugiabučio projektas jau yra susilaukęs Specialiųjų tyrimų tarybos dėmesio, kurios prašymu Statybų inspekcija atliko išsamų patikrinimą ir nustatė daugybę pažeidimų, dėl kurių kreipėsi į teismą, o vėliau ir į prokuratūrą, kad ši, gindama viešąjį interesą, imtųsi teisinių veiksmų ir panaikintų neteisėtai išduotus leidimus bei pradėtų tolimesnius veiksmus žalos atstatymui“, – pažymima pranešime.

Kreipimosi autorė, socialdemokratė Iveta Šakurskytė teigia, kad iš posėdžio medžiagos matyti, kaip Seimo narė Aistė Gedvilienė ne kartą išreiškia poziciją apie tai, kad teisingas sprendimas, nepaisant vykstančių procedūrų, būtų leisti registruoti pastatą ir suinteresuotoms šalims – UAB „Edensa“ ir pirkėjams – užbaigti sandorį. Kitaip tariant, kad valstybinės institucijos nesiimtų veiksmų, kurie gali stabdyti galimai neteisėtai pastatyto pastato įteisinimą.

„Vilniuje nekilnojamo turto statytojai jau seniausiai peržengė visas padorumo ribas statydami ką nori ir kaip tik nori, be jokios gėdos naudodamiesi teisės aktų spragomis ar kai kurių tarnautojų pažeidžiamumu. Matome, kaip įregistruotose svečių namuose pardavinėjami butai, kaip rekonstruojamos trobelės virsta kotedžų kvartalais arba garažai – daugiabučiais.

Tai nenormalu. Bet dar keisčiau atrodo kai Specialiųjų tyrimų tarnybai pradėjus tyrimą, o Statybų inspekcijai nustačius pažeidimus ir pradėjus viešojo intereso gynimą, Seimo narys, pasinaudodamas savo turima pozicija, nurodinėja valstybės tarnautojams ką reikia daryti ar ko nedaryti, kad neteisėtas statinys būtų įteisintas, o neteisėtus veiksmus atlikę asmenys ne tik išvengtų teisinės atsakomybės, bet dar ir uždirbtų pelną“, – pranešime teigia I. Šakurskytė.

Komiteto posėdžio metu konservatorė A.Gedvilienė, posėdžio dalyviams ir jos kuruojamoje srityje dirbantiems tarnautojams, t.y. Nacionalinės žemės tarnybos, Statybų inspekcijos vadovams bei aukštose pareigose esantiems asmenims savo pasisakymais ir replikomis ne kartą davė suprasti, į kurios iš ginčo šalių interesus jie turėtų atsižvelgti, kokius veiksmus ir per kiek laiko atlikti tam, kad būtų galima įteisinti neteisėtas statybas.

Taip pat išreiškė viltį, kad Nacionalinės žemės tarnyba, atlikus šiuos veiksmus, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija nebetęs viešojo intereso gynimo ir nebesieks atstatyti galimai padarytos žalos.

„Kreipėmės į Seimo etikos sargus, kad šie įvertintų, ar Seimo narė savo veiksmais nepažeidė Valstybės politiko etikos kodekso. Palauksime jų vertinimo, o jau tuomet spręsime, ar kreiptis ir į prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo, kadangi atrodo, kad ponios A.Gedvilienės veiksmai turi kišimosi į valstybės tarnautojų darbą požymių už kuriuos atsakomybė yra numatyta Baudžiamojo kodekso 288 straipsnyje“, – sakė socialdemokratė.

Pranešime primenama, kad anksčiau be tinkamų leidimų pastatytos „Gelvonų terasos“, padedant Aplinkos apsaugos komitetui, gavusios visus reikiamus leidimus ir pažymas, buvo perleistos ginče nedalyvavusiam ir niekaip su juo nesusijusiam asmeniui, kuris neturėdamas jokių teisinių ar finansinių įsipareigojimų buvusiems pirkėjams turi visas galimybes realizuoti šį nekilnojamąjį turtą.