„Būtina užkirsti kelią bankų ir kitų įstaigų polinkiui naudoti turimus asmens duomenis rinkodarai ir panašiems tikslams. Prezidentas pataisas grąžino Seimui pakartotinai svarstyti. Tikimės, kad konservatoriai pasielgs išmintingai ir gins žmonių privatumą nuo pelno siekiančių subjektų interesų“, – sako Seimo narys socialdemokratas Gintautas Paluckas.

Kaip pažymima pranešime žiniasklaidai, per svarstymą Seime parlamentaras aštriai kritikavo teikiamą projektą.

Anot socialdemokratų, finansų įstaigos ir bankai galės iš esmės neterminuotą laiką saugoti įvairią informaciją apie savo klientus.

„Bankai apie savo klientus žino labai daug. Aš niekaip nesuprantu, kodėl bankams leidžiama lįsti į žmogaus miegamąjį ir kitur, aiškintis, ką jis ten daro ir su kuo. Arba kodėl jiems leidžiama aiškintis ir rinkti informaciją apie asmens politines pažiūras? Gal net atsisakys teikti paslaugas, jeigu aš kairysis? Iš principo siūlomomis pataisomis neregėtai išplečiamos bankų teisės rinkti, kaupti ir saugoti informaciją neaiškiems tikslams. Tuo tarpu klientui numatomos tik labai ribotos ir sunkiai įgyvendinamos galimybės reikalauti nekaupti bei ištrinti tokią informaciją“, – įspėja parlamentaras.

Už pataisas balsavo 75 Seimo nariai, prieš buvo tik 10, o 33 susilaikė.

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda vetavo įstatymo pataisas, kuriomis bankai ir kredito įstaigos galėtų tvarkyti jautrius klientų duomenis. Šalies vadovo vertinimu, Mokėjimų įstatymu suteikiami neproporcingai dideli įgaliojimai tvarkyti asmens duomenis.

„Negalime priimti Mokėjimų įstatymo su tokiais plačiais, beprecedenčiais duomenų tvarkymo įgaliojimais. Esminė žmogaus teisė į duomenų apsaugą turi būti užtikrinta“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas G. Nausėda.

ELTA primena, kad Seimo opozicinių frakcijų atstovai kreipėsi į Lietuvos Prezidentą Gitaną Nausėdą, prašydami vetuoti galimai Konstitucijai prieštaraujančias įstatymų pataisas, kuriomis bankams suteikta teisė rinkti perteklinius asmens duomenis.

Parlamentarai prašė šalies vadovo vetuoti šių metų lapkričio 3 d. Seimo priimtas Mokėjimų įstatymo ir jį lydinčiųjų dokumentų pataisas.
Opozicinių frakcijos atstovai kreipimesi į Lietuvos Prezidentą G. Nausėda rašė, kad šios Seimo priimtos įstatymų pataisos yra „neproporcinga intervencija į asmeninį žmogaus privatų gyvenimą ir galimai prieštarauja Konstitucijos 22 straipsnio nuostatoms“.

Šių metų lapkričio 3 d. Seimas priėmė Mokėjimų įstatymo ir jį lydinčiųjų Elektroninių pinigų ir elektroninių pinigų įstaigų bei Mokėjimo įstaigų įstatymų pataisas, kuriomis iš esmės suteikiama teisė bankams rinkti savo klientų asmeninius duomenis, atskleidžiančius rasinę ar etninę kilmę, politines pažiūras, religinius ar filosofinius įsitikinimus ar narystę profesinėse sąjungose, taip pat genetinius duomenis, biometrinius duomenis, kai jie tvarkomi siekiant konkrečiai nustatyti fizinio asmens tapatybę, sveikatos duomenis, duomenis apie fizinio asmens lytinį gyvenimą ir lytinę orientaciją.

Kreipimąsi į Prezidentą pasirašė visų opozicinių frakcijų seniūnai ir nariai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją