„Socialdarbiečiai“ siūlo įteisinti teismų tarėjus, didinti vaiko pinigus, užtikrinti nemokamą pradinukų maitinimą, įteisinti nemokamą mokymąsi bakalauro studijose, taip pat įteisinti tiesioginius seniūnų rinkimus ir užtikrinti meno kūrėjų socialines garantijas. Jie siūlo padidinti regionuose esančių kultūros centrų finansavimą per regionų Kultūros tarybas.

Pasak Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininko, Seimo vicepirmininko Gedimino Kirkilo, nuo 2020 m. sausio 1 d. vaiko pinigai galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurai).

„Kadangi valstybės remiamų pajamų dydis keisis, jei tam bus pritarta (didinimą jau inicijavo mūsų frakcija), priklausomai nuo to, didesnė būtų ir vaiko išmoka. Taip pat siūlome didinti pajamas vienišiems tėvams, kurie augina vaikus vieni“, - Eltai sakė G. Kirkilas.

„Socialdarbiečiai“ kvies koalicijos partnerius pritarti valstybės remiamų pajamų didinimui. Jų Seimo frakcijos pasiūlymu, valstybės remiamų pajamų dydį būtų galima didinti palaipsniui nuo 2020 metų iki 2024 metų, kol jis pasieks minimalaus vartojimo poreikio dydį.

„Socialdarbiečiai“ sieks taip pat didesnio NPD. G. Kirkilo teigimu, jo vadovaujama partija siūlo įvesti papildomą - 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą – padarydami sistemą dar labiau progresyvesnę. Šiuo metu GPM yra – 20 proc. ir 27 proc. „Nuo 2020 metų su darbo santykiais susijusių metinių pajamų dalis nuo 84 VDU iki 120 VDU būtų apmokestinama 27 proc. tarifu, o viršijanti 120 VDU – 32 proc.“,- savo siūlymą komentuoja G. Kirkilas.

Jis žada siekti rimtų pokyčių sveikatos priežiūros sistemoje, keičiant paslaugų tvarką.

"Šiandien nemokamų paslaugų žmonės turi laukti eilėse mėnesių mėnesius – tuo metu mokamai jas gali gauti jau kitą dieną – turime išspręsti šį klausimą. Reikalausime peržiūrėti tvarką ir paslaugų sveikatos sistemoje kainodarą“, - sako G. Kirkilas.

Atsižvelgiant į pastarųjų savaičių rezonansinius įvykius, kai matome, kad vis dažniau nusikalsta paaugliai, pasak G. Kirkilo, privalome užkirsti tam kelią ir rasti prevencinių būdų. Politikas siūlo didinti paauglių ir vaikų užimtumą regionuose, taip pat spręsti socialinių centrų problemas, kad realiai būtų dirbamas socialinis darbas.

„Mokytojai turi turėti ne tik pareigas, bet ir teises, o mokiniai – ne tik teises, bet ir pareigas“,- sako politikas.

„Socialdarbiečiai“ kelia ir aplinkos apsaugos problemas dėl panaudotų pakuočių surinkimo. Jie siūlo išplėsti depozito taikymą maksimaliam pakuočių skaičiui, tai būtų vyno ar kitų stipriųjų gėrimų tuščios taros supirkimas.

Praėjusią savaitę vykęs trijų partijų – „ valstiečių“ „socialdarbiečių“ ir „tvarkiečių“ - derybininkų susitikimas, kuriame buvo aptartos Vyriausybės programos nuostatos, bus tęsiamas ir šią savaitę.

Prie derybų turėtų prisijungti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), kuri praėjusį penktadienį sudarė derybinę grupę dėl galimybės dalyvauti koalicijos formavime.

Praėjusią savaitę derybininkai tvirtino, kad kalbos apie postus nebuvo.
Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad dabar svarbiausia - susitarti dėl valdančiosios koalicijos, o visos pozicijos Seime ir Vyriausybėje yra derybų objektas