Kaip rašome pranešime žiniasklaidai, Vilniaus miesto savivaldybė, vadovaujama Liberalų sąjūdžio nario Remigijaus Šimašiaus, iš anksto paskelbė, kad nuo 2015 m. rugsėjo 1 d. mokės po 100 eurų kompensaciją per mėnesį kiekvienam vaikui, nepatekusiam į valstybinę ir leidžiamam į privačią ikimokyklinę įstaigą.

„Kai kurie privatūs darželiai prieš šitą terminą žymiai pakėlė kainas. Patys tėvai viešai paskelbė savo įtarimus, kad privatūs darželiai naudojasi tuo, kad savivaldybė privačių darželių kainas paskelbė kontroliuosianti tik nuo rugsėjo 1 d., o sutartys sudaromos iki šios datos ir jau pakeltomis kainomis. Vienas labiausiai kainą pakėlusių sostinės privačių darželių – Austėjai Landsbergienei priklausantis „Vaikystės sodas. Ši įstaiga mokesčius už darželį šią vasarą staiga kilstelėjo 30 eurų, kaip tik po pranešimo apie savivaldybės ketinimus skirti papildomas lėšas vaikams, lankantiems privačius darželius, - aiškina socialdemokratai.

Prokurorų prašoma ištirti žiniasklaidos teiginius ir įtarimus, kad tokiu kompensavimo būdu Vilniaus miesto meras R. Šimašius parėmė TS-LKD partijos pirmininko G. Landsbergio šeimos verslą 0,5 mln. eurų. Taip pat prašoma ištirti, kokiomis sąlygomis buvo išnuomotos patalpos G. Landsbergio žmonos A. Landsbergienės valdomai UAB „Karalienės Mortos mokyklai“ Gervėčių gatvėje.

Kaip DELFI jau rašė, Vilniaus miesto savivaldybei apsisprendus mokėti 100 eurų kompensacijas į privačius darželius savo atžalas leidžiantiems tėvams, kai kurios privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos kelia kainas. Savivaldybei skyrus 100 eurų kompensaciją tėvams, kurie veda vaikus į privačius darželius pinigai pervedami ne tėvams, bet ikimokyklinio ugdymo įstaigai, kuri sudaro trišalę sutartį su vaiko tėvais ir savivaldybe. Šiems metams kompensacijos pareikalaus apie 1,6 mln. eurų.

Vilniaus valdančiąją koaliciją sudaro penkių partijų atstovai – Tvarkos ir teisingumo, Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, „Lietuvos sąrašo“ ir Liberalų sąjūdžio.