„Žiniasklaidos priemonėms valstybės registrų informacija turi būti teikiama nemokamai, tačiau tam turime priimti teisėtus sprendimus, dėl kurių nekiltų abejonių ar klausimų.

Geriausiai problemas išspręs ypatingos skubos tvarka teikiamos Visuomenės informavimo ir Civilinio kodekso pataisos, o iki jų įsigaliojimo problemą spręs Vyriausybės nutarimas. Abu klausimai derinti darbo tvarka ir trečiadienį bus teikiami Vyriausybės posėdyje.

Neabejoju, kad Seime rasime palaikymą šiems įstatymų projektams. Jie įsigalios nuo priėmimo datos. Manau, kad tai net ne mėnesių, o savaičių klausimas“, - žurnalistams išplatintame pranešime teigė S.Skvernelis.

Pirmadienį Vyriausybėje darbo grupės pasitarimo metu derinta, kokiu būdu valstybės valdomų registrų duomenys nemokamai bus teikiami žiniasklaidos priemonėms.

Pirmadienį prezidentė Dalia Grybauskaitė ragino Vyriausybę surasti politinės valios atverti valstybinių institucijų duomenis visuomenei ir įkurti nemokamą ir laisvai prieinamą atvirų duomenų portalą.

Pasak šalies vadovės, Registrų centro įvesti suvaržymai žiniasklaidai yra dirbtiniai, neproporcingi bei neatitinkantys modernių valstybių standartų.

„Viešumas yra vienas svarbiausių antikorupcinių saugiklių. Todėl raginu Vyriausybę rasti politinės valios atverti valstybinių institucijų duomenis visuomenei ir užtikrinti nemokamą prieigą prie žmonėms ir žiniasklaidai reikalingos informacijos“, - pirmadienį kalbėjo D. Grybauskaitė.