„Tai tam tikra klasta ir sugalvotas planas, kaip įvelti Lietuvą į tam tikrus procesus, kurie nėra reikalingi“, – penktadienį „Žinių radijui“ sakė S. Skvernelis.

„Kadangi jos nepavyksta ratifikuoti Seime, per Konstitucinį Teismą bandoma pakeisti tam tikrus mūsų vertybinius nusistatymus, kas yra susiję su didžiosios dalies visuomenės požiūriu į tos pačios lyties klausimus, socialinės lyties klausimus ir t.t.“ – dėstė jis.

Ekspremjeras pabrėžė, kad dokumente numatyti aspektai, susiję su smurto artimoje aplinkoje prevencija, jau yra perkelti į nacionalinę teisinę sistemą ir veikia praktikoje.

„Pati konvencija nėra ratifikuota. Ji iš esmės yra perkelta į nacionalinę teisę. Ir tie, kas kalba, kad čia yra pagrindinis dalykas kovai su smurtu artimoje aplinkoje, yra neteisūs“, – aiškino Seimo narys.

„Kitos valstybės yra ratifikavę (Stambulo konvenciją – ELTA), bet nieko nepadarę, kad būtų įgyvendinta ši konvencija“, – Lietuvos teisinę bazę gyrė politikas.

Tačiau, tęsė jis, klausimai susiję su socialinės lyties samprata, nėra priimti daugeliui lietuvių. Todėl, S. Skvernelio manymu, esą kilnus kreipimasis į KT, siekiant keisti vertybines visuomenės nuostatas, yra pavojingas.

„Tikslas pasikreipti į Konstitucinį Teismą tikrai kelia didžiausią pavojų – šiuo atveju kalbant ne apie Stambulo konvencijos kaip instrumento kovai su smurtu artimoje aplinkoje įgyvendinimą, bet (instrumentą – ETLA) iš esmės keisti tam tikrus vertybinius dalykus“, – aiškino jis.

Parlamento vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen kartu su valdančiosios koalicijos atstovais ir Seimo socialdemokratais inicijavo parlamento kreipimąsi į KT dėl Stambulo konvencijos.

Praėjusią savaitę registruotame nutarimo projekte nurodoma, kad, Seimui pritarus, KT būtų prašomas įvertinti, ar Stambulo konvencija – konkrečiau, dokumento normos, susijusios su socialinės lyties samprata, smurtu prieš moteris, ugdymo programose įtraukiama informaciją apie nestereotipinius lyčių vaidmenis – neprieštarauja Konstitucijai.

Nutarimo projektą pasirašė ne tik Seimo pirmininkė, bet ir premjerė Ingrida Šimonytė, konservatorių seniūnė Radvilė Morkūnatė-Mikulėnienė, Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas, Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas bei socialdemokratų frakcijos vadovė Orinta Leiputė.

Seimas po pateikimo antradienį pritarė iniciatyvai dėl Stambulo konvencijos kreiptis į KT.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)