29 metų Egidijus Valiukas prieš keletą metų neabejojo, kad tarnyba Karinių jūrų pajėgose jam bus sėkminga.

Ir tikrai, vėliau teismui pateiktoje charakteristikoje šis jaunas karys, tarnavęs laive „Sūduvis“, buvo apibūdinamas kaip atkakliai siekęs užsibrėžto tikslo, nepriekaištingai atlikęs pareigas, sugebantis ryžtingai priimti sprendimus, skatintas padėkos raštais.

Ir vis dėlto E.Valiukas, sudaręs profesinės karo tarnybos sutartį, savavališkai pasišalino iš tarnybos. Šis veiksmas nesusijęs su nestatutiniais santykiais. Vyras turėjo asmeninių motyvų taip pasielgti.

Prasiskolinęs nemažą sumą, jis sulaukė piktų vyrų, buvo sumuštas ir, patyręs sunkių sužalojimų, gulėjo ligoninėje.

Apie tai, kad negali dirbti, karys pranešė vadams, tačiau pasveikęs nedarbingumo lapelio nepristatė ir į laivą negrįžo.

Teisme buvęs karys pasakojo, kad jis ne tik pats buvo sužalotas, bet grasinta ir vaiko besilaukusiai jo sugyventinei. Vyras suprato, kad tai ne tušti žodžiai, ir nusprendė nuo grasintojų pasislėpti.

Kariškių bandymai ieškoti į tarnybą negrįžtančio E.Valiuko buvo nesėkmingi – jis pakeitė telefono numerį ir išsikėlė iš buto, kuriame anksčiau gyveno. Vyras nusprendė į karinę tarnybą negrįžti ir įsidarbino viename prekybos centre pardavėju.

Už tai, kad savavališkai nutraukė karinės tarnybos sutartį, E.Valiukas buvo teisiamas kaip dezertyras. Teismas įvertino, kad šis žmogus nebuvo teistas ar baustas administracine tvarka, pripažino kaltę, nuoširdžiai gailėjosi, o netinkamai pasielgė dėl asmeninių aplinkybių.

Už dezertyravimą taikos metais įstatymas numato vienintelę bausmę – laisvės atėmimą. Klaipėdos miesto apylinkės teismas skyrė E.Valiukui 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, o jos vykdymą atidėjo metams. Jis įpareigotas be pareigūnų žinios nekeisti gyvenamosios vietos bei dirbti.

Šilutės rajono apylinkės teisme nagrinėjama byla dėl šio žmogaus sumušimo.