Buvęs ministras tikina nieko bloga nepadaręs – esą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) buvo tik tarpinė institucija, o ministro parašas tebuvo formalumas. Seimo narė Agnė Bilotaitė laikosi priešingos nuomonės – esą naujasis eurokomisaras V. Andriukaitis dėl šio parašo galėjo prarasti ministro postą, bet laimindamas pinigų skyrimą žinojo niekuo nerizikuojantis.

SAM milijonų skirstyme ministerija – tik formalumas?

Kaip DELFI jau skelbė, viena iš institucijų, sprendusių dėl pinigų skyrimo „Sveikatos ekonomikos centrui“, buvo G. Černiausko vadovaujama komisija. Ji finansavimo skyrimui pritarė. Tiesa, komisijos protokole nurodoma, kad viceministras nuo sprendimo nusišalino. Būtent tai akcentuoja ir V. Andriukaitis – eksministras tvirtina, esą viskas padaryta griežčiausiai laikantis įstatymų.

Europos Komisijos narys pabrėžia, kad pirminę projektų atranką vykdė ne SAM, o Centrinė projektų valdymo agentūra (CPVA).

„SAM neskyrė pono G. Černiausko įmonei nieko. Skyrė CPVA, - DELFI teigė V. Andriukaitis. - Pirmiausiai SAM parengė europinių projektų reikalavimams metodiką. Ta metodika buvo nusiųsta į CPVA. CPVA skelbė konkursą paraiškoms priimti. Tas konkursas truko apie du mėnesius. Po tų dviejų mėnesių CPVA atrinko pretendentus. Ir tuomet jie atsiuntė į SAM, kad SAM įgaliota komisija įvertintų CPVA atrinktus pretendentus.“

Tame, kad minėtoje komisijoje aukščiausias pareigas SAM einantis asmuo buvo viceministras G. Černiauskas, eurokomisaras problemos nemato – mat „Sveikatos ekonomikos centro“ pagrindinis akcininkas nusišalino nuo sprendimų priėmimo.

Vytenis Povilas Andriukaitis
„G. Černiauskas oficialiai nusišalino. Komisija patvirtino, kad pagal paraišką „Sveikatos ekonomikos centras“ yra pretendentas, su kuriuo CPVA turės pasirašyti sutartį. Kaip jūs žinote, yra trišalė sutartis, ir SAM šiuo atveju yra tik trečioji šalis. Ir tada, kada komisija patvirtina, ministras tiktai įsakymu patvirtina komisijos sprendimą“, - aiškino V. Andriukaitis.

Naujoji sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė tikino nežinojusi, kad SAM lėšos skirtos G. Černiausko verslui. Tokios žinios stebina V. Andriukaitį – eksministras neslepia puikiai žinojęs, kad pasirašo po įsakymu, kuriuo pinigai skirti jo politinės komandos nario įmonei.

„Jis informavo iš karto, ateidamas dirbti, kad jis yra akcininkas. Jis informavo iš karto, kad jis, kokie klausimai bebūtų, būtinai nusišalins, jeigu kur nors dalyvaus „Sveikatos ekonomikos centras“. Nuo pat darbo pradžios“, - pabrėžė eksministras.

Vis dėlto jis neatmetė galimybės, kad R. Šalaševičiūtė apie paramos skyrimą nežinojo – esą iki naujosios ministrės priesaikos priimta tiek teisės aktų, kad su visais jais socialdemokratė negalėjo būti supažindinta. „Kas čia per problema?“ - nusistebėjo pašnekovas.

A. Bilotaitė: „popierinis“ nusišalinimas skaidrumo neįrodo

Seimo Antikorupcijos komisijos narė, konservatorė A. Bilotaitė DELFI teigė nelinkusi tikėti V. Andriukaičio pasiaiškinimais. Ypač ji abejoja, kiek nuoširdus buvo G. Černiausko nusišalinimas nuo jo paties verslo paraiškos vertinimo.

„Yra komisija, kuri ruošia rekomendacijas ministrui. Ministras vėliau pasirašo. Jeigu V. Andriukaitis tebebūtų ministru, būtų turėjęs atsakyti už tai“, - kalbėjo A. Bilotaitė.

Čia politikė primena slapta darytą garso įrašą, kuriame viceministras auklėjo kito konkurso komisijos nares, o nepatikusią konkurso laimėtoją ne kartą ir ne du vadino dūra.

Agnė Bilotaitė
„Nemanau, kad tai yra svarbu. Jisai galbūt ir nusišalino, bet vis tiek galėjo ir turėjo galimybes daryti įtaką komisijos nariams. Juolab, mes girdėjome įrašą, iš kurio galima konstatuoti, kad viceministras tikrai užsiimdavo tokia praktika“, - pabrėžė pašnekovė.

Anot jos, Antikorupcijos komisija ir anksčiau teiravosi dar ministro pareigas ėjusio V. Andriukaičio, kaip jis vertina galimai neskaidrią G. Černiausko veiklą. „V. Andriukaitis nieko blogo nematė“, - prisiminė A. Bilotaitė.

DELFI primena, jog slapta darytame įraše G. Černiauskas auklėjo komisijos nares dėl sprendimo, kuriuo Akreditavimo tarnybos prie SAM vadove patvirtinta ministrės patarėja Nora Ribokienė. Ją viceministras vadino dūra ir postringavo, esą premjeras Algirdas Butkevičius dėl konkurso turėjo kitokių pageidavimų, o už N. Ribokienės triumfą ministrei R. Šalaševičiūtei jis „duos velnių“. Teisindamasis dėl šio paviešinto pokalbio, G. Černiauskas tikino negavęs premjero nurodymų – esą įraše girdima jo improvizacija.

Skandalas prasidėjo pirmadienį. Tada G. Černiauskas teigė nematantis jokio pagrindo trauktis iš viceministro posto. Tačiau antradienį, kai iškilo istorija apie pinigų skyrimą „Sveikatos ekonomikos centrui“, viceministras pakeitė nuomonę ir parašė atsistatydinimo pareiškimą.