„Kasmet Lietuvos gyventojų skaičius mažėja. Dar 1992 metais priimtoje Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinta, kad Seimą sudaro 141 Seimo narys, tuo metu Lietuvoje gyveno 3,706 mln. gyventojų. Tačiau šiandien situacija pasikeitusi – jų teturime 2,862 milijono. Taigi, per 14 metų Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo beveik 23 proc. Atsižvelgiant į tai, siūlome Seimo narių skaičių mažinti iki 111“, – teigė projekto iniciatorius, Seimo Darbo partijos frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Valentinas Bukauskas.

Jei pataisos būtų priimtos, jos įsigaliotų nuo 2018 metų ir būtų taikomos 2020 metų Seimo rinkimams.

Anot V.Bukausko, būtų pakankamai laiko pakeisti ir priimti reikalingus teisės aktus bei šalies teritoriją perskirstyti į naujas rinkimų apygardas.

„Mažesnis Seimo narių skaičius leistų didinti Seimo darbo efektyvumą. Be to, taip būtų taupomos ir valstybės biudžeto lėšos, kurias būtų galima panaudoti socialinėms reikmėms, atlyginimų ir pensijų didinimui, vaikų ugdymui ar kitiems svarbiems darbams“, – tvirtina V.Bukauskas.

Kad Konstitucijos pataisa Seime būtų priimtą, už ją turi balsuoti ne mažiau kaip du trečdaliai visų Seimo narių ar ne mažiau kaip 94.