Lietuvos kandidatūra būtų siūloma 2025–2027 metams arba kitam artimiausiam laikotarpiui. Kaip rašoma projekto pažymoje, būdama TATENA Valdytojų tarybos narė, Lietuva galėtų didinti savo įtaką šioje organizacijoje. Ji, anot siūlymo rengėjų, užima svarbų vaidmenį didinant branduolinę saugą tiek pasaulyje, tiek atskiruose regionuose.

Dar pažymima, kad būdama TATENA Valdytojų taryboje Lietuva aktyviau dalyvautų sprendžiant su Astravo atomine elektrine susijusius klausimus.

„Narystė taip pat suteiktų galimybę siekti daryti poveikį Branduolinės saugos konvencijos ir Jungtinės konvencijos organų sprendimams, kas svarbu vertinant svarstomus klausimus, susijusius su Baltarusijos branduoline elektrine“, – rašoma pažymoje.

Taip pat būdama TATENA Valdytojų tarybos narė, Lietuva galėtų koordinuoti ir rengti sprendimų projektus dėl branduolinių reaktorių eksploatavimo nutraukimo, radioaktyvių atliekų ir panaudoto branduolinio kuro tvarkymo, kas yra „labai aktualu Lietuvai“.

Pažymima, kad siekiant būti aktyviais TATENA nariais, reikėtų įdarbinti papildomą darbuotoją Lietuvos nuolatinėje atstovybėje prie tarptautinių organizacijų Vienoje ir institucijose Lietuvoje. Tam reikėtų papildomų lėšų iš valstybės biudžeto.

Austrijos sostinėje Vienoje įsikūrusi TATENA siekia, kad atominė energija pasaulyje būtų naudojama taikiai ir naudingai žmonijai, pasisako prieš jos naudojimą kariniams tikslams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją