Taip siūloma pakeisti nuostatą, kad, jeigu nacionalinė sutartis nesudaryta, tuomet Seimas bazinį dydį tvirtina iki Seimo rudens sesijos pabaigos (buvo iki pavasario sesijos pabaigos).

Tokias Valstybės tarnybos, Valstybės politikų ir valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo, Teisėjų atlyginimų įstatymų pataisas įregistravo Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas.

Šiuo metu įstatymuose nustatyta, kad "ateinančių finansinių metų pareiginės algos bazinis dydis, atsižvelgiant į praėjusių metų vidutinę metinę infliaciją (skaičiuojant nacionalinį vartotojų kainų indeksą) ir kitų vidutinio darbo užmokesčio viešajame sektoriuje dydžiui bei kitimui poveikį turinčių veiksnių įtaką, nustatomas nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje. Nacionalinėje kolektyvinėje sutartyje sulygtą pareiginės algos bazinį dydį tvirtina Lietuvos Respublikos Seimas iki Seimo pavasario sesijos pabaigos".

Darbo kodekse nustatyta, kad kolektyvinė sutartis yra dvišalė, bei tai, kad nacionalinės kolektyvinės sutarties šalimis yra viena ar kelios nacionalinės profesinių sąjungų organizacijos, iš vienos pusės, ir viena ar kelios nacionalinės darbdavių organizacijos, iš kitos pusės.

"Vadovaujantis Darbo kodekso nuostatomis, Seimas nebūtų nacionalinės kolektyvinės sutarties šalimi, tačiau turėtų teisę, tvirtindamas pareiginės algos bazinį dydį, šios sutarties turinį pakeisti. Tai paneigtų kolektyvinių sutarčių esmę ir prasmę, bendruosius sutarčių sudarymo principus. Jei daroma prielaida, kad Seimas tiesiog tvirtins nacionalinės kolektyvinės sutarties šalių jau sulygtą dydį, pažymėtina, kad tokiu atveju parlamentinė procedūra neturėtų prasmės", - sako A. Sysas, siūlantis keisti teisinį reguliavimą.