Organizatoriai teigė, kad renginyje nebuvo nė vieno pašalinio žmogaus, visi dalyviai prieš apdovanojimus buvo testuojami dėl COVID-19, o personalas dėvėjo apsaugines veido kaukes. Policija pirmadienį pradėjo administracinę teiseną dėl muzikos apdovanojimų M.A.M.A. renginio Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Profesorius Vytautas Usonis laidoje Delfi diena sako, kad visas apdovanojimų vaizdas atrodė gana keistai.

„Gal tai gali būti naujoji realybė, jeigu patikrintume daug įvairiausių veiksnių, bet taip, kaip tai atrodė, man tai primena situaciją, kai tuščioje sankryžoje degant raudonai šviesai žmogus važiuoja – tai lyg saugu, mes važiuojame, skubame. Tol, kol nėra aprašytos konkrečios sąlygos, kol nėra patikrinti konkretūs reikalavimai, kaip jų reikia laikytis, be abejo tokia iniciatyva yra keista.

Prof. habil. dr. Vytautas Usonis

Tikrai nesiimu vertinti visų administracinių aplinkybių, tačiau tai, ką mačiau kaip žiūrovas, buvo visiškas atsipalaidavimas, visiškas bet kokių epidemijos taisyklių ignoravimas. Netgi tai, ką girdėjau per žinias, jog tai buvo gerai sumontuota laida, o ne gyvas renginys, tai juk turėjo būti pranešta žiūrovams“, – sako profesorius.

Profesorius Usonis taip pat pabrėžė, kad kiekvienas testas turi savo panaudijimo erdvę.

„Kiekvienas testas turi savo panaudojimo erdvę ir mes labai plačiai, daug metų, dar prieš pandemiją naudojame greituosius imunofermentinius testus gripo diagnostikai, vaikų ligoms mes savo laiku, kalbant apie gripą, bandėme jautrumą metodų tais atvejais, kai atvyksta sergantis žmogus, turintis simptomų, tokiais atvejais tyrimo jautrumo pakanka, tačiau šito imunofermentinio jautrumo nepakanka, kai mes kalbame apie profilaktinius tyrimus, apie tyrimus, kurie atliekami prieš patenkant į ligonines“, – sako Usonis.

Šimašius: tikrai galima ruoštis išeiti iš karantino pritaikant tinkamai technologijas

Vilniaus meras Remigijus Šimašius yra pasiūlęs imuniteto paso idėją. Anot jo, būtina pradėti galvoti, kaip gyventi naujoje realybėje, ir būti saugiems net ir tada, kai plinta virusas.

„Kaip matome, kažkas ėmėsi tai realizuoti, nors ir neteisėtais būdais tokiu savotišku būdu. Bet jeigu išeitume iš Lietuvos ribų, tai Barselonoje vyko renginys su penkiais tūkstančiais žmonių. Vėlgi imuniteto pasas nėra mano originali idėja, jis yra Izraelyje, ir tai veikia, tačiau jis ten veikia priešingai nei siūliau, tik persirgusiems ir pasveikusiems. Tik ištestuotiems žmonėms nėra teisės daryti veiklas, kurių visiems negalima daryti, kol nėra saugumo.

M.A.M.A. metų koncertinis atlikėjas: Vidas Bareikis

Mano supratimu, galėtų vykti dideli renginiai, nes mes žinome ir iš epidemiologų, kad daugeliu atvejų užsikrėtimai vyksta artimoje aplinkoje, tikrai mes nei pasitikriname, žmonės tiesiog ateina ir bendrauja. O jeigu vyksta renginys, ir būtent saugiai, tai ir yra naujosios realybės dalis. Klausimas, kaip reikia gyventi tada, kai net ir virusas plinta. Tikrai galima, nes žmonija išrado galingus įrankius, tikrai galima ruoštis išeiti iš karantino pritaikant tinkamai technologijas. Tikiuosi, kad Vyriausybė ryšis įgyvendinti paso idėją“, – sako meras.

Paklausus, ar praėję apdovanojimai paspartins ar nutolins kalbas apie imuniteto pasą, meras tikina, kad turime suvokti, kad realybė tikrai keičiasi, o prieš pasiūlydamas imuniteto paso idėją jis tikėjosi įvairios žmonių reakcijos.

„Kai aš iškėliau imuniteto paso idėją, puikiai suvokiau, kad gali kilti įvairių klausimų. Dalis žmonių kelia klausimą, ar teisinga, kad vieni galėtų dalyvauti renginiuose, o kiti negalėtų, kiti priėmė kaip apribojimo siūlymą, nors tai kaip tik yra atlaisvinimo galimybė. Klausimo dėl žmogaus teisių čia neiškyla, nes visi žmonės gali atlikti testus“, – pabrėžė R. Šimašius.

Profesorius laidoje taip pat įvertino paso idėją ir sako, kad tai paskatintų žmones aktyviau skiepytis.

„Tikrai palaikyčiau tokią idėją, tačiau tai turėtų būti imuniteto pasas. Mes viena ar kita forma turėtume patvirtinti, kad asmuo, turintis tokį pasą, yra apsaugotas, kad asmuo turi imunitetą, antikūnių. Tai reiškia, kad yra tik du keliai – vakcina arba persirgimas. Iš tikrųjų pritarčiau merui, kad tai paskatintų žmones aktyviau skiepytis, tai padarytų mūsų skiepų programą lankstesnę. Tai nėra šimtaprocentinė garantija, bet pakankamai didelė garantija.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)