Trūkstant gydytojų, medikams sergant stabdomos operacijos

Itin sparčiai daugėjant sergančiųjų COVID-19 pildosi niūrios prognozės, jog medikams patiriant itin didelius darbo krūvius, nukentės kiti pacientai.

Antradienį išplatintame pranešime naujuoju virusu sergančius pacientus priimanti LSMU Kauno ligoninė konstatuoja, jog trūkstant gydytojų jau stabdoma dalis planinių operacijų.

„Kasdien susiduriame su iššūkiu kovoje su COVID-19. Mūsų medikai jau dirba virš savo galimybių ribos ir tenka stiprinti infekcinių ligų skyriaus kolektyvą iš kitų padalinių. O tai reiškia kitų medicininių paslaugų mažinimą.

Dėl COVID-19 ligos nedarbingumą turi 32 mūsų darbuotojai, saviizoliacijoje – apie 100.
Vadinasi, jau būtina įsijungti į kovą su pandemija ir kitoms gydymo įstaigoms“, – skelbiama LSMU Kauno ligoninės pranešime.

LSMU Kauno ligoninė


Pervargę medikai šaukiasi savanorių pagalbos

Situaciją, kuri šiuo metu susiklostė vienoje didžiausių šalyje COVID-19 pacientų srautą turinčioje ligoninėje iliustruoja jos atstovų kreipimasis į visuomenę. Medikams nespėjant aptarnauti visų ligonių jau prašoma ir savanorių pagalbos.

„LSMU Kauno ligoninės infekcinių ligų skyriuje, skubios pagalbos – priėmimo skyriuose labai reikalingos savanorių pajėgos.

Savanorių pagalba ant žmogiškų galimybių ribos balansuojančiam mūsų ligoninės medicinos personalui, dirbančiam didžiausią krūvį turinčiuose skyriuose, būtų didžiulė paspirtis", – skelbiama ligoninės „Facebook" paskyroje.

Pasak LSMU Kauno ligoninės atstovo spaudai Sauliaus Tvirbuto, savanoriai, kuriais tapti jau išreiškė norą tapti 19 žmonių, dirbtų slaugytojų padėjėjais. Pagrindinis kriterijus, kad pretendentai nepriklausytų rizikos grupei.

„Pagrindiniai savanorių darbai – pacientų priežiūra: maitinimas, prausimas, pagalba judant, keliantis, transportuojant, asistavimas slaugos personalui atliekant procedūras. Būtų šaunu, jei savanoris gebėtų dirbti komandoje, turėtų bendravimo įgūdžių, būtų atsakingas ir rūpestingas.

Esame ligoninė, turinti vieną didžiausių šalyje COVID-19 pacientų srautą. Labai laukiame savanoriškos pagalbos, jos reikia ir mūsų personalui, ir pacientams", – skelbia ligoninė.

Norą tapti savanoriais priešakinėse pozicijose trečiadienio duomenimis jau pareiškė 5 vaikinai ir 14 merginų. Iš jų 10 studijuoja medicinos slaugą, yra norinčių savanoriauti savaitgaliais, po darbo ar vakarais.

„Covidinėje“ reanimacijoje jau užimtos visos vietos

Pasak ligoninės atstovo spaudai Sauliaus Tvirbuto, pasiekta tokia riba, kai tapo akivaizdu, jog be kitų gydymo įstaigų pagalbos išsiversti sunkiai pavyks.

„Stiprinant infekcinių ligų skyriaus komandą nuo lapkričio pradžios Kaune, Josvainių gatvėje esančiame padalinyje nebus vykdomos planinės urologijos, chirurgijos, ginekologijos operacijos, bus teikiama tik skubi chirurginė pagalba.

Planinės chirurgijos paslaugos lieka LSMU Kauno ligoninės padaliniuose, esančiuose Hipodromo gatvėje ir Laisvės alėjoje“, – sakė S. Tvirbutas.

Antradienio duomenimis LSMU Kauno ligoninėje gydomi 106 pacientai, kuriems nustatytas COVID-19, iš jų deguonies kaukių reikia 52.

Ligoninė pranešė, kad antradienį jau buvo užimtos visos 6 koronavirusu sergantiems pacientams skirtos intensyvios terapijos skyriaus lovos.

LSMU Kauno ligoninė

Kauno klinikos priima tik sunkiausius ligonius

LSMU Kauno ligoninės medikams patiriant didžiulius darbo krūvius pasigirsta svarstymų, jog dalį COVID-19 sergančių pacientų galėtų priimti ir LSMU Kauno klinikos.

Pasak šios įstaigos atstovės Eglės Karalienės, naujuoju virusu sergantys žmonės Kauno klinikose yra gydomi, priimami patys sunkiausi ligoniai.

„Kauno klinikose pacientams, sergantiems COVID-19 ir kitomis pačiomis sudėtingiausiomis ligomis, kuriems reikalinga specializuota pagalba (onkologijos, kardiochirurgijos, neurochirurgijos ir t.t.), ar reikalinga dirbtinė plaučių ventiliacija, buvo suformuotos 20 COVID-19 reanimacijos lovų“, – sakė LSMU Kauno klinikų atstovė spaudai E. Karalienė.

Kauno klinikos

Ligoniai priimami Jurbarke ir Marijampolėje

Kauno klinikos, kaip organizuojanti COVID-19 liga sergančių pacientų gydymą Kauno regione įstaiga, jau paprašė regiono ligoninių perorganizuoti darbą ir įsteigti papildomas lovas COVID-19 sergantiems pacientams.

Priėmus šį sprendimą, LSMU Kauno ligoninėje lovų skaičius nuo 100 padidintas iki 130. Paskelbus karantiną Marijampolės ir Jurbarko apskrityse, Marijampolėje įsteigta 30, o Jurbarke – 20 lovų COVID-19 sergantiems pacientams.

„Įvertinus COVID-19 sergančių pacientų sunkumą, jų pasiskirstymą įvairiose Kauno regiono vietose, spręsime, kuriose ligoninėse didinti COVID-19 lovų skaičių, taip pat atitinkamai jose mažinant planines paslaugas, atlaisvinant reikiamas patalpas ir pasitelkiant sveikatos priežiūros specialistus, kurie iki tol teikė planinę pagalbą pacientams, sergantiems kitomis ligomis“, – sakė LSMU Kauno klinikų atstovė spaudai E. Karalienė.