Prieš porą savaičių LRT.lt portalo kalbintas etnologas Libertas Klimka, orus spėjęs remiantis senolių išmintimi, sakė, kad per Kalėdas nesitiki nei labai didelių šalčių, nei daugybės sniego. Tačiau panašu, kad artėjant šventėms, sinoptikų prognozės kiek kitokios.

Antroji Kalėdų diena atneš permainų

„Savaitgalį daugelyje rajonų turėtų pasnigti, o temperatūra bus silpnai neigiama ar net silpnai teigiama, tačiau pirmadienį bus šalčiau, sniegas tikriausiai nespės nutirpti. Taigi Kūčios bus su šaltuku ir trupučiu sniego, temperatūra naktį turėtų siekti 3–8 laipsnius, pajūryje – apie nulį laipsnių. Dieną išlieka silpnai neigiama temperatūra“, – portalui LRT.lt sako sinoptikė Edita Gečaitė.

Sinoptikės teigimu, pirmąją Kalėdų dieną vyraus panašūs orai – naktį temperatūrą išliks tokia pati per Kūčias, o dieną turėtų siekti apie 2–4 laipsnius šalčio, prie jūros temperatūra bus silpnai teigiama. „Nemaža tikimybė, kad vietomis pasnigs, labiausiai tikėtina, kad sniegas iškris vakaruose ir šiaurėje“, - sako E. Gečaitė.

Antrąją dieną, anot sinoptikės, numatoma daugiau permainų:„Plūstelės šiluma, atnešianti įvairesnių kritulių. Diena vakariniuose ir centriniuose rajonuose vyraus silpnai teigiama temperatūra, o rytiniuose ir šiauriniuose rajonuose temperatūra siek apie nulį laipsnių ar bus silpnai neigiama. Sniegas turėtų pradėti po truputį tirpti.“

Nors kol kas E. Gečaitė žada baltas ir žiemiškas šventes, ji įspėja, kad šventinių dienų orus numatyti ganėtinai sunku, prognozės nuolat keičiasi ir tikslesnės jos bus savaitgalį. Kokie bus Naujieji metai, sinoptikė kol kas negali pasakyti.

Antrąją Kalėdų dieną gali tekti pasisaugoti

LRT RADIJO kalbinta sinoptikė Vida Ralienė sako, kad prieš tai penkerius metus iš eilės, jos teigimu, Kalėdos veikiau priminė Velykas. Pernai kai kuriose meteorologijos stotyse išmatuota iki tol nebuvusi šiluma, užpernai Kybartuose šilo net iki 10 laipsnių.

„Net ir 2012 m., kai gruodis prasidėjo šaltais orais ir buvo nemažai sniego, Kūčių naktį vis tiek prasidėjo atodrėkis, viskas tirpo, atšilo. O, pvz., prieš 22 m. temperatūra nukritusios net iki 30–33 laipsnių šalčio.

Šiame amžiuje tikrai šaltos Kalėdos buvo 2002 m., kai vyravo apie 22 laipsnius šalčio, o sniego nebuvo labai daug, tačiau buvo gilus įšalas. Taigi jau maždaug 16 metų šventes pasitikdavo šiluma bei lijundra, o žiemiškų ir baltų Kalėdų kaip ir nebūta“, – sako ji.

Anot sinoptikės, sniego šiuo metu yra visoje Lietuvoje tik prie jūros jo yra vos pora centimetrų, o vakarinėje šalies dalyje – 3–6 cm, o rytų Lietuvoje sniego dangos storis viršija 10–14 cm. „Tikėtina, kad didžiojoje šalies dalyje jis išliks ir iki Kalėdų. Didesnė tikimybė, kad sniegas gali aptirpti tik vakarinėje šalies dalyje, kur savaitgalį temperatūra pakils virš nulio laipsnių. Tačiau į šalies gilumą šiluma nelabai veršis ir sniego danga išliks, tad Kūčios ir Kalėdos bus baltos“, – pasakoja sinoptikė.

Tačiau ji pastebi, kad antrąją Kalėdų dieną turėtų atkeliauti šiltesnis oras ir bent jau vakarinėje šalies pusėje turėtų prasidėti atodrėkis. „Vadinasi, vaikai galės nulipdyti sniego senį“, – šypsosi V. Ralienė ir įspėja, kad reikės būti atsargesniems, nes gali būti slidu.

Po švenčių turėtų plūstelti šiltesni orai, tad iki metų pabaigos naktimis temperatūra turėtų būti neigiama, o dienomis turėtų būti apie nulį, teigia V. Ralienė.