Paskutinė savaitė iki Kalėdų įprastai yra pilna skubėjimo ir bėgimo. Tačiau dalis net ir norėdami bėgti nebegalės, nelengva ir artimiesiems.

„Mama griuvo namuose, yra lūžis. Guldys į ligoninę. Tokios ir bus šventės, ką daryti“, – sakė vienos traumą patyrusios moters dukra.

Dar prieš savaitgalį prasidėjęs staigus atlydys vietomis šaligatvius pavertė čiuožykla. Tad nėra nuostabu, kokios yra to pasekmės.

„Dažniausiai griuvimai, o tada kenčia arba viršutinė galūnė – ranka, arba koja. Skubėjimas, bėgimas į autobusą, vėluojant“, – LNK žinioms sakė RVUL skubiosios medicinos gydytojas Andrius Černiauskas.

Dėl įvairiausių traumų įprastai į ligoninę per parą kreipiasi apie 100 pacientų, bet praėjusio savaitgalio dienomis darbo būta daugiau.

„10–15 procentų galbūt daugiau pacientų nei įprastai“, – teigė A. Černiauskas.

Ledo ant šaligatvių jau nebeliko, pirmadienį Vilniuje termometrų stulpeliai rodo 6 laipsnius šilumos. Tirpti pradėjo ir kalėdinė čiuožykla.

Liepkalnis taip pat pranešė, kad dėl oro sąlygų laikinai užsidarė. Vilniečiai kalba, kad jausmas lyg pavasarį.

Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Ineta Daunoravičiūtė LNK žinioms sakė, kad paskutinių dienų šiluma yra anomali gruodžio viduriui.

„Kadangi iš vakarų pradėjo plūsti Atlanto ciklonai, tai jie mums atnešė ne tik drėgmę, bet ir didelę šilumą. Šią savaitę ir smarkesnius vėjus atneš“, – prognozėmis dalijosi sinoptikė.

Labai nedaug trūko ir iki naujo rekordo – sekmadienį Kretingoje fiksuoti beveik 8 laipsniai šilumos. Šilčiau gruodžio 17 dieną buvo prieš 17 metų Nidoje, kiek daugiau nei 8 laipsniai.

„Teigiamas temperatūras dabar turime ne tik dienomis, bet ir naktimis. Svyruoja tarp 3–5 laipsnių šilumos. O kalbant apie gruodžio 19 dienos rekordą, tai 2019 metais yra sušilę ir iki 11 laipsnių“, – teigė sinoptikė.

Šios savaitės antroje pusėje temperatūra po truputį kris. Tačiau sulauksime šlapdribos. O kadangi naktimis jau bus ir minusas, vietomis formuosis plikledis. Ypač savaitgalį, kai nemaža dalis lietuvių leisis į keliones pas artimuosius.

Tačiau anot sinoptikų, dar ne viskas prarasta. Pagal pirmadienio duomenis, Kalėdos dar gali būti baltos.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: