„Aš konkrečiai išsiaiškinsiu su J. Šiugždiniene, kokia buvo Kauno savivaldybės tvarka, nes aš šito nežinau, koks buvo atsiskaitymo būdas, ir tada galėsiu įvertinti, ar čia buvo kažkas netinkamo, ar čia buvo tiesiog ta tvarka, kuria naudojosi visi savivaldybės nariai“, – Seime ketvirtadienį žurnalistams sakė premjerė.

„Iš pirmojo įrašo atrodytų, kad tarsi kažkas atėjo ir per vieną kartą 13 tūkst. kažkaip iš kasos išsisėmė. Iš to, ką aš bandau suskaičiuoti, jeigu tai yra švietimo ministrė, ji tikrai tarybos nare buvo ne vieną mėnesį ir turbūt preziumuočiau, kad čia yra viso laikotarpio išlaidos, tai tuomet reikia skaičiuoti, kiek tai yra vienam mėnesiui, ar tai yra panašu į tas išlaidas, kokias patiria kiti savivaldybės tarybos nariai. Tada aš vertinsiu“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ministrė pirmininkė pabrėžė, kad tvarka, kai tarybos nariams nereikia kaupti lėšų naudojimą įrodančių kvitų, yra problema.

„Jeigu yra tvarka tokia ir aš žinau, kad tokia tvarka yra arba bent jau buvo ne vienoje Kauno savivaldybėje, kad čekiai nebuvo priimami, dokumentų nebuvo prašoma, tai manau, kad tai yra problema. Seime prašoma dokumentų ir reikia atsiskaityti. Būtų geriau, jei visur tvarka būtų tokia pati“, – sakė premjerė.

I. Šimonytė sakė neturinti abejonių dėl ministrės darbo.

„Dėl darbo tikrai ne, bet kadangi politika yra toks žanras, kai, kaip sakoma, su laikraščiu, banku ir politika galima užmušti, tai su tomis žanro subtilybėmis tenka visiems susidurti, taikytis, įskaitant Seimo narius, ministrus, bet vis dėlto klausimas yra, kokia iš tikrųjų yra situacija“, – teigė Vyriausybės vadovė.

Ministrė: dabar detaliai paaiškinti negaliu

Seime žurnalistų ketvirtadienį kalbinta J. Šiugždinienė sutiko su premjerės mintimi dėl to, kad ministras, neskaidriai naudojantis lėšas, turėtų atsistatydinti. Paklausta, ar gali įrodyti, kad ji pati lėšas naudojo skaidriai, ministrė tikino, kad taip.

„Žinoma galiu“, – sakė ji, tačiau ministrė tvirtino negalinti detaliai komentuoti, kam tiksliai išleido lėšas būdama savivaldybės tarybos nare, pasakojo, kad čekių nerinko.

„Aš jums negaliu dabar paaiškinti detaliai, kas buvo prieš dvejus ar trejus metus, kur kokios išlaidos, kokiose eilutėse. Tikrai aš tos informacijos neanalizavau šiandien iš ryto ir nesižiūrėjau. Išleidau ten, kur buvo reikalinga tarybos nario darbui“, – dėstė J. Šiugždinienė.

Ji teigė, pavyzdžiui, neprisimenanti, ar prie išlaidų už telefono paslaugas įėjo ir paties telefono įsigijimas.

„Aš, kaip Kauno miesto tarybos narė, per mėnesį išleisdavau 600–700 eurų. Juos visą laiką reglamentavau ir atsiskaitydavau už juos pagal reglamentą, pagal Kauno miesto savivaldybės nustatytą tvarką. Tikrai sąžiningai visada atsiskaičiau“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

Tuos 600–700 eurų ji pasakojo leidusi transportui, internetui.

„Tam, kam leidžia, ką nustato reglamentas“, – apibendrino ministrė.

Ji pasakojo, kad atsiskaitinėjo pagal Kauno miesto savivaldybės reikalavimus, kaip ir visi kiti tarybos nariai.

„Čekių Kauno miesto savivaldybėje, pagal reglamentą, niekada pateikti nereikėjo. Ir nė vienas tarybos narys nėra teikęs kelias kadencijas“, – pasakojo J. Šiugždinienė.

Paklausta, tai kaip pagrįsdavo savo išlaidas, ministrė tvirtino, kad skaičiuodavo.

„Aš skaičiuoju savo išlaidas ir teikiu patvirtinimui“, – teigė ji ir dar kartą kartojo, kad taip darydavo visi tarybos nariai.

J. Šiugždinienė patvirtino, kad išleistas sumas surašydavo ranka: „Taip, visada taip. Žinai, kiek išleidai, tiek ir atsiskaitai. Taip, kaip yra nustatyta reglamento tvarka.“

Viską darė taip, kaip visi

Tai kaip galės pagrįsti, kad lėšas išleido tam, kam sako išleidusi?

„Taip, kaip ir visi kiti. Toks reglamentas buvo ir aš taip jį grindžiau“, – teigė ministrė.

Paklausta papasakoti detaliau, kaip, pavyzdžiui, apskaičiuodavo, kiek išleido asmeniniam telefono ryšiui, kiek darbiniam, J. Šiugždinienė teigė, kad skaičiuodavo taip, kaip visi.

„Aš turiu telefoną ir skaičiuoju, kiek aš išleidžiu <...>. Tam tikrą išlaidų dalį skiriu tarybos nario veiklai, tai yra natūralu“, – komentavo ministrė.

Būdama savivaldybės tarybos nare ji išleisdavo daugiau kanceliarinių ir panašių lėšų nei dabar.

„Tai buvo visiškai kitoks darbo pobūdis, darbas su rinkėjais, visiškai kita aplinka. Tai natūralu, kad išlaidos gali būti kitokios“, – pasakojo J. Šiugždinienė.

Politikė tvirtino nesuprantanti, kodėl turėtų trauktis iš pareigų: „Visą laiką sąžiningai atsiskaitau, sąžiningai dirbu ir nesuprantu, kodėl turėčiau atsistatydinti.“

Paviešino Šiugždinienės išlaidas

Visuomenininkas Andrius Tapinas, trečiadienį užsiminęs, kad vienas iš dabartinių Vyriausybės narių „sėmė biudžeto pinigus per išmokas“ ketvirtadienio rytą šią pavardę paviešino. Tai – švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždienienė.

Anot A. Tapino surinktų duomenų, kuriuos jis paskelbė savo „Substack“ kanale, „Švietimo ir mokslo ministrė J. Šiugždinienė iki palikdama tarybą į kišenę įsidėjo 13 816 Kauno miesto žmonių eurų“.

A. Tapinas teigia, kad, kadangi savivaldybė atsisako leisti susipažinti su tokiais dokumentais, vienintelis šansas ministrei – pačiai pateikti visas savo ataskaitas ir dokumentus.

Feisbuke A. Tapinas ketvirtadienį kėlė šiuos klausimus.

„Švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė sėmė kauniečių pinigus ne prasčiau už Visvaldą Matijošaitį. Prieš išeidama į ministeriją ji gavo 13 816 eurų.

Jeigu pasitvirtins mano įtarimai, kad pinigai buvo pervedami be ataskaitų, gal tos ataskaitos ir jas pagrindžiantys dokumentai bus likę pas ministrę ir ji viską pateiks. Gal.

Bet kaip galima pagrįsti, kad per mėnesį tarybos nario veiklai tu išvažinėji, prakalbi telefonu ar nusiperki įmaučių už 800 eurų. Kiekvieną mėnesį“, – rašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)