„Manau, kad galėsiu pateikti kandidatą ar kandidatę netrukus“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė I. Šimonytė.

„Tikrai kandidatų yra daugiau nei vienas. Tikiuosi, kad galėsiu jį pateikti kitą savaitę“, – vylėsi Vyriausybės vadovė.

Praėjusį penktadienį posėdžiavęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas įpareigojo premjerę rasti, kas galėtų pakeisti vadinamojo „čekiukų“ skandalo įkarštyje pasitraukusią tuometę švietimo ministrę Jurgitą Šiugždinienę. Klausiama, ar naujoji kandidatūra turės būti patvirtinta ir konservatorių vadovybės, I. Šimonytė akcentavo, kad TS-LKD nesikišo į Ministrų kabineto formavimą ir po 2020 m. rinkimų, todėl ir šiuo atveju politikė tikisi paramos jos išrinktam kandidatui.

„Partija man nediktavo, ką aš turėčiau siūlyti ministrais, kada Vyriausybė buvo formuojama. (...) Tikiuosi, kad palaikys tą kandidatą ar kandidatę, kurį ar kurią aš pateiksiu“, – aiškino ji.

Antrino prezidentui: tikslinga skirti žmogų, kuris sistemoje nebūtų naujokas

Antradienį, ragindamas Vyriausybę greičiau rasti naują švietimo ministrą, prezidentas G. Nausėda nurodė, kad premjerės teikiamiems kandidatams bus keliami aukščiausi reikalavimai, mat, pasak jo, „, ministrui tikrai nebebus laiko mokytis arba įstoti į ministro klumpes”.

I. Šimonytė antrino šalies vadovui, nurodydama, kad situaciją vertina panašiai.

„Panašiai matau tą situaciją todėl, kad (...) liko pusantrų metų kadencijos. Per tą pusantrų metų laikotarpį svarbiausias dalykas yra ne kažką iš naujo pradėti daryti, o pabaigti tuos darbus, kurių yra tikrai pradėta nemažai“, – aiškino konservatorė.

„Žinoma, kad tokiam apsidairymui ir apsipratinimui, kažkokiam susipažinimui su lauku ar su problematika laiko nėra. Matau situaciją turbūt panašiai kaip ekscelencija prezidentas – kad tikslinga būtų skirti žmogų, kuris tikrai tose sistemose nebūtų naujokas“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Visgi, ar svarstoma kandidatas yra vienas iš dabartinių Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos vadovybės narių, premjerė neatskleidė.

ELTA primena, kad iki tol Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai vadovavusi Jurgita Šiugždinienė iš posto pasitraukė kilus skandalui dėl tarybos narių veiklai skirtų lėšų. Laikinai vadovauti šiai ministerijai paskirta „laisvietė“ Ewelina Dobrowolska.