Pranešime nurodoma, kad Vyriausybių vadovai susitikime aptarė Lietuvos ir Naujosios Zelandijos dvišalių santykių plėtrą, bendradarbiavimą saugant taisyklėmis paremtą pasaulio tvarką, paramą Rusijos užpultai Ukrainai

„Rusijos karo prieš Ukrainą baigtis lems ne tik mūsų regiono saugumą – demokratijų atsakas brėš ribas autoritariniams režimams bet kuriame žemyne. Karinės jėgos naudojimas, tarptautinės teisės ir valstybių suverenumo nepaisymas neturi rasti vietos bendromis taisyklėmis grįstame pasaulyje. Be to, euroatlantinis ir Indijos-Ramiojo vandenyno regiono saugumas yra susiję, pusiausvyros viename iš jų sutrikdymas neišvengiamai atsiliepia ir kitam, nepaisant mus skiriančio atstumo“, – sakė I. Šimonytė.

Lietuvos palaikymas Ukrainai kyla ne tik iš tiesioginių saugumo interesų, tačiau ir istorinės patirties ir aktyvaus Lietuvos piliečių solidarumo su šalimi, besiginančia nuo Rusijos imperinio karo, pridūrė premjerė.

Premjerai susitikime taip pat aptarė regioninį saugumą bei Rusijos karo prieš Ukrainą poveikį globaliai ekonomikai.

„Kaip parodė šiuo metu sėkmingai išgyvendinama ES šalių priklausomybė nuo Rusijos energijos išteklių, lūkestis dėl autoritarinių režimų ekonominės integracijos su demokratinėmis valstybėmis, taip neva sukuriant sąlygas taikiam tarpusavio sambūviui, nepasiteisino ir pasirodė esąs ilgainiui pavojingas pačioms demokratijoms“, sakė I. Šimonytė.

Susitikime aptarti ir dvišaliai Lietuvos ir Naujosios Zelandijos santykiai.

Lietuva mato Naująją Zelandiją kaip vieną bendraminčių partnerių Indijos ir Ramiojo vandenynų regione, tikime abipuse nauda, kurią artimesni dvišaliai santykiai, intensyvesnė prekyba ir žmonių ryšiai gali suteikti“, – sakė ministrė pirmininkė.

Premjerė akcentavo, kad Lietuvos dėmesį Indijos ir Ramiojo vandenyno šalims patvirtina ir liepą Vyriausybės patvirtintos šio regiono strateginės gairės.

Esame suinteresuoti plėsti tvarius ekonominius santykius, kurie nepriklausytų nuo nedemokratiniams režimams būdingų vienašališkų, politiškai motyvuotų ir neprognozuojamų sprendimų, sakė ministrė pirmininkė.

Susitikime taip pat aptartas neseniai pasirašytas ES ir Naujosios Zelandijos prekybos susitarimas, už kurio palaikymą Naujosios Zelandijos Ministras Pirmininkas C. Hipkinsas padėkojo Lietuvai.

Pasak I. Šimonytės, šis susitarimas yra abipusiškai naudingas ir sveikintinas, labai svarbu siekti, kad jo teikiamos galimybės būtų išnaudotos maksimaliai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją