„Tai yra kultūrinė problema, todėl, kad mūsų visuomenėje turbūt labai dažnai – ne tik gydymo įstaigose, bet daugelyje kolektyvų matome vyraujantį polinkį barti, kritikuoti, labai nuožmiai kartais bausti už klaidas, kurios yra padarytos. Neturime kultūros žmogų pagirti, palaikyti, padėti, pasiūlyti pagalba. Manau, kad tai keičiasi, bet nepakankamai greit“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė I. Šimonytė.

Premjerės teigimu, specialios priemonės kovai su mobingu medikų bendruomenėje jau buvo įdiegtos anksčiau, tačiau kai kurios jų, pažymėjo I. Šimonytė, nebėra tokios efektyvios.

„Tos specialios priemonės tarsi buvo sukurtos, bet jos kažkiek išsivadėjo, todėl, kad nebuvo jaučiama, jog jos yra palaikomos. Ta pati anoniminė linija, per kurią buvo galima pranešti – iš pradžių buvo gana aktyvi, nes tai buvo po ankstesnio skaudaus įvykio Respublikinėje ligoninėje Lazdynuose“, – priminė Vyriausybės vadovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad medikų, kurie yra ypatingai pervargę, bendruomenėse psichologinis krūvis yra didžiulis.

„Bet čia yra platesnis klausimas. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kiek žinau, tos iniciatyvos ėmėsi – pasiūlyti ir teisinių sprendimų, ir konvencijos ratifikavimą. Nors Lietuvoje yra manoma, kad konvencijų ratifikavimas nieko nesprendžia, tačiau jis parodo tam tikrą laikyseną ir kryptį, ir tai svarbu.

Matyt reikia pradėti ir kiekvienam savo gyvenime apsižiūrėti, ar mes tikrai nesame per daug kritiški, per daug reiklūs ir kartais labai nuožmūs žmonėms, kurie padaro klaidų arba tiesiog turi kitą nuomonę nei mes patys“, – pridūrė I. Šimonytė.

Tylioji akcija prie Šiaulių ligoninės

Žada sisteminius pokyčius

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys savo ruožtu pažymėjo, kad ministerija atnaujino ilgalaikių neigiamų pandemijos pasekmių asmens ir visuomenės psichikos sveikatai mažinimo veiksmų planą.

„Matome, kad antroji pandemijos banga žymiai labiau paveikė ir palietė daugiau visuomenės narių. Tame plane bus gausu priemonių, kurias mes įgyvendinsime“, – Vyriausybės valandos metu sakė ministras.

Minimų priemonių įgyvendinimui, pasak A. Dulkio, papildomai bus skiriama per 5 mln. eurų.

„Kiekvienas įvykis, kuris šiomis dienomis vyksta, yra sukrečiantis. Jis yra svarbus – kad kiekvienam žmogui suteiktume pagalbą. SAM ir karštųjų įvykių kontekste nuo pat pirmadienio atliko visus veiksmus taip, kaip mes manome, kad profesionaliai reikėjo atlikti“, – pažymėjo jis.

Arūnas Dulkys

Ministras taip pat pažymėjo, kad pagalba šiuo metu kasdien teikią ir mobili profesionalų komanda. Vis dėlto jis išreiškė viltį, kad mobingo problema artimu metu bus sprendžiama sistemiškai.

„Kiekvieną dieną teikiame atitinkamą pagalbą su mobilia profesionalų komanda. Tikimės, kad artimiausiu metu spręsime šį klausimą kaip kompleksišką ir sisteminį, o ne vien per emocijas ir trumpalaikį pliusiuko užsidėjimą“, – pridūrė A. Dulkys.

Naujienų portalas Delfi jau skelbė, kad gavo anoniminį pranešimą, kad mirusios kolegės ligoninėje gedėti uždrausta. Darbuotojai viešai kalbėti apie mikroklimatą įstaigose atsisako – įtampa šiuo metu yra per didelė.

Dėl psichologinio spaudimo skyriuje, kuriame dirbo ir vėlionė, medikai į Darbo inspekciją kreipėsi dar pernai rugpjūtį.

„Mūsų visuomenė vis dar yra smurto visuomenė, toleruojanti smurtą. (…) Šitokios situacijos, pavienės tragedijos, kurios atsitinka nebeturėtų būti atspirties taškais sistemiškai spręsti problemas“, – taip šią situaciją trečiadienį komentavo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.


Moters artimieji žada kreiptis į prokuratūrą, kad ši surastų kaltininkus ir juos nubaustų. O buvusi mirusios gydytojos darbovietė, Šiaulių ligoninė, prašo nuo komentarų susilaikyti ir priduria, kad medikė dėl šiurkščių darbo pažeidimų buvo atleista.

Pastarosiomis dienomis prie įstaigos dega žvakės. Taip medikai gedi iš gyvenimo pasitraukusios kolegės.

Tylioji akcija prie Šiaulių ligoninės
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (321)