„Natūralu, kad šį rudenį kol kas garsiausiai skamba pasiūlymai didinti darbo užmokestį mokytojams kitaip, nei pasiūlyta biudžeto projekte, t. y. 15+15 proc. vietoje 10+10, kaip reikalauja viena profsąjunga“, – apie Seimo opozicijos siūlymus keisti biudžete numatytą mokytojų algų didinimą savo „Facebook“ paskyroje rašo I. Šimonytė.

„Užkaboriuose kalbama, kad (kaip ankstesnėse kadencijose kartais būdavo), Vyriausybė yra pasilikusi kaži kokią „zanačkę“ (paslėptą daiktą – ELTA), iš kurios kaip triušį iš skrybėlės ištrauks pinigų įvairiems pageidavimams įgyvendinti“, – retoriškai klausia premjerė.

I. Šimonytė pabrėžia, kad kitaip nei kalba streikuojanti profsąjunga ir kai kurie politikai, Vyriausybė neslepia lėšų, kurios leistų dar labiau didinti mokytojų atlyginimus ir susitarti su Andriaus Navicko atstovaujamais pedagogais. Premjerė priduria, kad būna atvejų, kai biudžetą tenka koreguoti, tačiau šis mokytojų profsąjungos prašymas reikalauja per daug finansinių išlaidų.

„Ši Vyriausybė, rengdama visus savo biudžetus, tokių fokusų nedarė ir nedarys – aiškiai ir skaidriai deklaruojame biudžeto projektu visas galimybes ir visus siūlymus. Būna, kad situacija keičiasi, būna, kad biudžetą tenka metų viduryje taisyti dėl pasikeitusios situacijos, bet tada tai ir darome“, – rašo I. Šimonytė.

„Biudžeto projektų svarstymo metu galutinai priimamo projekto paklaida nuo pirminio būna labai nedidelė ir tikrai jau ne šimtamilijoninė, ko reikalautų „15+15“, – pabrėžia ministrė pirmininkė.

ELTA primena, kad Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) lyderis Andrius Navickas pirmadienį pranešė, jog profsąjungos pasiūlytas minimalus kompromisinis variantas – kitais metais didinti pedagogų atlyginimus po 15 proc. nuo sausio ir rugsėjo – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) netenkina. Todėl, pasak jo, pedagogai ketina streiką perkelti prie Seimo, kuriame šią savaitę pradedamas svarstyti ateinančių metų valstybės biudžetas.

Visgi, pažymėjo A. Navickas, jei su Vyriausybe nepavyks susitarti dėl darbo užmokesčio didinimo, o Seimo nariai nesiims veiksmų iki valstybės biudžeto priėmimo, streikas gali būti nutrauktas ir atnaujintas lapkričio pabaigoje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas po pirmadienį įvykusio susitikimo su LŠDPS kartojo, kad ministerija profsąjungai yra pateikusi maksimalų pasiūlymą dėl atlyginimų kėlimo, todėl erdvės deryboms nebemato.

„Dėl visko praktiškai sutariame, tačiau tas maksimalus pasiūlymas didinti darbo užmokestį 21 proc. per du etapus netenkino A. Navicko profesinės sąjungos – jų reikalavimas dabar yra 32,5 proc. – du kartus po 15 proc. didinti. Tačiau valstybė tiek atlyginimus didinti nėra pajėgi“, – Eltai sakė G. Jakštas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)