Tačiau, pažymėjo ji, reikės ir užsienio partnerių pagalbos.

„Daug dalykų priklauso nuo aplinkybių, kurias dabar sudėtinga prognozuoti. Tačiau taip, iš esmės yra įmanoma turėti diviziją ne visiškai savarankišką, su tam tikrais partnerių įgalintojais. Dalies partnerių – įgalintojų ir toliau reikėtų“, – žurnalistams antradienį Seime teigė premjerė.

„Bet labai didelė dalis to parengtumo arba galėjimo vykdyti veiklas būtų... Taip, įmanoma ją sukurti iki 2030 metų. Bent jau pagal tai, kaip dabar atrodo“, – pridūrė I. Šimonytė.

Pirmadienį posėdžiavusi Valstybės gynimo taryba (VGT) pritarė Krašto apsaugos ministerijos (KAM) siūlymui Lietuvoje formuoti divizijos dydžio karinį vienetą.

Pasak prezidento Gitano Nausėdos vyriausiojo patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Kęstučio Budrio, institucijos sieks sukurti tokį Lietuvos kariuomenės vienetą iki 2030 m.

„Siekiama 2030 m., kaip ir anksčiau esame šią ribą nusibrėžę, turėti pilną operacinio pajėgumo, drauge su sąjungininkų parama, diviziją Lietuvoje“, – pažymėjo jis.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas teigia, kad karinės divizijos suformavimui Lietuvoje kasmet iki 2030 m. reikėtų išleisti vidutiniškai po 200 mln. eurų.

Vertindamas šiuolaikinių karų ir vykstančio karo Ukrainoje patirtį, krašto A. Anušauskas sakė, kad divizijos sukūrimas iš esmės užtikrins geresnę kariuomenės sąveiką su NATO, Aljanso regioninių planų realizavimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)