„Abiejų Tautų Respublikos Konstitucija įkūnijo pastangas reformuoti valstybę vidinių iššūkių ir imperinių jėgų spaudimo akivaizdoje. Konstitucijos autoriai mąstė principais, kurie buvo pažangios Vakarų politinės minties, Apšvietos idealų vaisius, ir įtvirtino juos šiame dokumente. Tai mums primena apie civilizacinę erdvę, kuriai ne tik priklausė, bet ir kurioje išsiskyrė bendra Lietuvos ir Lenkijos valstybė, priimdama pirmąją rašytinę Konstituciją Europoje ir antrą tokią pasaulyje. Gegužės 3-osios Konstitucijos dvasioje valdinys tapo piliečiu, prisiimančiu atsakomybę už savo valstybę. Todėl net ir Respublikos nebelikus žemėlapyje, Konstitucijos idealai išliko orientyrais, į kuriuos atsigręžė vėlesnių Lietuvos ir Lenkijos sukilimų prieš carinę imperiją vadai ir dalyviai. Ši Konstitucija – svarbos nepraradęs laisvų žmonių ir tautų simbolis“, – sakė Ministrė Pirmininkė I. Šimonytė“, – rašoma I. Šimonytės sveikinime.

Pasveikindama Lenkiją šia proga premjerė I. Šimonytė pabrėžė kaip niekada svarbią, dinamišką ir tvirtą Lietuvos ir Lenkijos strateginę partnerystę ir vis plačiau besimezgančią draugystę tarp šalių žmonių.

ELTA primena, kad Gegužės 3-osios konstitucija buvo priimta 1791 m. Abiejų Tautų Respublikoje (ATR). Tai buvo pirmoji Europoje, antroji po Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) pasaulyje, rašytinė konstitucija.

Lenkai šią istorinę valstybės šventę švenčia turėdami laisvadienį. To siekiama ir Lietuvoje. Tokio siūlymo iniciatorius, konservatorius Emanuelis Zingeris šioje pavasario sesijoje darkart mėgins pasiūlyti Seimui svarstyti gegužės 3-ąją padaryti šventine, nedarbo diena.

„Kadangi esu pirmasis siūlytojas gegužės 3-ąją daryti laisvą nuo darbo, kad būtų kaip Lenkijoje, tai aš tikrai ryžtingai eisiu su savo pasiūlymu į priekį. (... ) Labai karingai nusiteikęs esu ir net negalvoju sudėti ginklų“, – sakė E. Zingeris.

Pasak parlamentaro, gegužės 3-osios minėjimas ir šventimas Lietuvai itin svarbus prisimenant tiek savo valstybės istoriją, tiek sinchronizuojant ją su ilgamete kaimyne ir partnere Lenkija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)