Pasak Šilalės mero, situacija savivaldybės vadovus šokiravo.

„Toks nedidelis mūsų rajonas, nėra toks žymus Lietuvoje, nuskambėjo mūsų pačių iniciatyva šitas rezonansas per visą Lietuvą. Skauda, negražu ir amoralu, tai yra apgailėtina bei netoleruotina situacija“, – Delfi pasipiktinimo neslėpė A. Meiženis.

Pasak jo, tam, kad tokių situacijų nepasikartotų ateityje, o dabartinė situacija būtų išaiškinta, savivaldybės taryba sudarė darbo grupę problemai aiškintis.

Kartu, anot jo, į skandalą operatyviai sureagavo ir Prezidentūra, Sveikatos apsaugos ministerija, premjerė, tyrimus pavesta atlikti ir Generalinei prokuratūrai bei Specialiųjų tyrimų tarnybai.

„Aš manau, kad padarysime atitinkamas išvadas, įvertinsime šitą situaciją ir stengsimės užkirsti kelią, kad ateity nebūtų tokių atvejų. Mūsų kelias šiandien – susidarėme darbo grupę ištirti pirmiausia mūsų savivaldybės administracijos veiksmus – ar mes viską padarėme, ar galėjome padaryti geriau“, – akcentavo Šilalės rajono meras.

Tirs savivaldybės tarybos narės atsakomybę

A. Meiženis pripažino, kad į skandale yra minima ir savivaldybės tarybos narės Loretos Kalnikaitės pavardė.

Mero teigimu, jos elgesį bei atsakomybę vertins Antikorupcijos bei Etikos komisijos.

„Bandysime vėliau, sudėlioję visus veiksmus, jei matysime, kad yra nusižengimų teisės aktuose, kreiptis į atitinkamas institucijas“, – pažymėjo A. Meiženis.

Pasak mero, tikimasi, kad L. Kalnikaitė, kaip savivaldybės Etikos komisijos vadovė, nusišalins nuo minėto klausimo svarstymo.

„Pati L. Kalnikaitė yra pirmininkė, tai, be abejo, mums bus sudėtingiau. Aš manau, ji turėtų nusišalinti nuo šio tyrimo ir komisijos pavaduotojas galėtų tą darbą atlikti“, – teigė A. Meiženis.

Paklausus, ar nėra žinoma apie daugiau paskiepytų ne medicinos darbuotojų, meras teigė, kad jam iki šiol yra žinomi 6 ne Šilalės rajono gyventojai, kurie buvo paskiepyti miesto ligoninėje.

„Kažkur yra paskiepyta apie 170, tai aš manau, kad bus galima patikrinti, ar iš tikrųjų visi kiti buvo mūsų (gyventojai, aut.p.). Gal yra tokių atvejų daugiau. Kai gavome informaciją, mes pasistengėme, kad tai išsirutuliotų į atitinkamą reagavimą. Šio tyrimo etape pažiūrėsime ir į kitus atvejus, bet dabar negaliu tiesiogiai pasakyti, ar yra dar kažkokių kitų asmenų“, – patikino Šilalės rajono meras.

Dėl antros paskiepytų asmenų vakcinos dozės prašys ministerijos nurodymo

Pirmadienį po susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu prezidento vyriausiasis patarėjas Simonas Krėpšta teigė, kad, Prezidentūros nuomone, neteisėtai skiepą gavę asmenys neturėtų gauti antros jo dozės, kuria būtų suformuojamas imunitetas virusui.

A. Meiženis, komentuodamas tokią šalies vadovybės nuomonę teigė, kad savivaldybė rekomendacijos ir nurodymo dėl antrosios vakcinos dozės prašys SAM.

„Trims savaitėms yra terminas antram skiepui. Mes jei ne šiandien, tai ryt kreipsimės į ministeriją, kad mums išaiškintų, kaip mes turėtume elgtis“, – sakė Šilalės rajono meras.

Jis taip pat neslėpė, kad džiaugiasi, jog A. Dulkys vakar išleido sprendimą, įpareigojantį savivaldybių administracijas kontroliuoti vakcinacijos procesus.

„Buvo kalbėtasi ir su policija, kad vertintų ir atvykimo į savivaldybę faktą – vis tik visoje šalyje yra ribotas judėjimas, o čia taip lengvai atvyksta. (…) Gausime iš policijos priimtus sprendimus ir bandysime juos aptarti“, – pasakojo A. Meiženis.

Į skiepijamų asmenų sąrašą buvo įtraukta ir tarybos narė

Meras taip pat teigė, kad jo pavaduotojui Tadui Bartkui pabandžius išsiaiškinti, kodėl UAB „Ambulansas“ vadovas ir jo šeimos nariai buvo įtraukti į skiepijamų asmenų sąrašą, paaiškėjo, jog minėtą sąrašą ligoninei perdavė tarybos narė L. Kalnikaitė.

Moteris vadovauja privačios greitosios medicinos stoties Šilalės skyriui, jos pavardė sąraše taip pat įrašyta.

„Toje perpatikrinimo procedūroje yra spragų. Tokių, kurias reikia taisyti. Aš džiaugiuosi, kad pati ligoninė pastebėjo – kas techninį darbą atliko, galbūt vienam ar kitam ir kilo tos abejonės. Sausio 7 buvo tie skiepai, jau 8 dieną mes žinojome faktus. Esu dėkingas, kad buvo operatyviai sureaguota“, – sakė A. Meiženis.

Pasak jo, ši situacija atvėrė daugybę problemų vakcinacijos proceso kontrolėje – savivaldybės administracijos vadovai dėl duomenų apsaugos iki šiol negalėjo gauti vakcinuojamų asmenų pavardžių.

„Iki šiol, kol nesusidūrėme su tokiu atveju, neatrodė, kad tokia tragiška padėtis, o šiandien jau faktai tokie, kad reikia daug ką daryti, būtina taisyti“, – pabrėžė Šilalės meras.

„Tikrai situacija nemaloni ir verčianti į daug ką pažiūrėti kitaip“, – pridūrė A. Meiženis.

Penktadienį Šilalės mero pavaduotojas Tadas Bartkus socialiniuose tinkluose pasidalijo žinia, kad nuo koronaviruso Šilalės mieste galimai paskiepyti iš Vilniaus atvykę UAB „Ambulansas“ vadovai su savo šeimos nariais. Pirmasis apie vakcinų proceso galimus pažeidimus Šilalėje pranešė naujienų portalas 15min.lt. Kiek vėliau Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad bus imtasi tyrimų.

Po informacijos apie tai, kad koronaviruso vakcina Šilalėje buvo paskiepyti ir „Ambulansas“ direktorius Ričardas Ūselis ir 3 jo šeimos nariai, skelbiama, kad eilėje medikus galėjo aplenkti ir nekilnojamojo turto (NT) įmonių grupės „Transmeda“ vadovas J. Pranckevičius.

Pirminiais duomenimis atrodo, kad J. Pranckevičius yra R. Ūselio žmonos brolis. Atkreipti dėmesį į būtent šią pavardę naujienų portalą 15min.lt paskatino Santariškių bendruomenės narys.

Savo ruožtu ministras A. Dulkys sekmadienį pranešė, kad SAM laukia klinikų vadovų pasiaiškinimų ir įpareigoja savivaldybių administracijų vadovus kontroliuoti skiepijimo procesus joms pavaldžiose įstaigose bei tirti galimus pažeidimus.

Pasak ministro, taip pat griežtinama prioritetinių skiepijamų asmenų sąrašų sudarymo tvarka, bus organizuojami išorės patikrinimai bei atnaujinama pasitikėjimo linija, kuria bus galima pranešti apie galimus pažeidimus dėl skiepijimo prioriteto eilių.