Pasak J. Bernatonio, Lietuva privalo kuo greičiau atnaujinti pataisos įstaigas.

Juzas Bernatonis
„Lietuvoje veikiančios pataisos įstaigos buvo pastatytos Rusijos caro arba sovietų valdymo metais, jų būklė neatitinka europinių reikalavimų. Nuteistieji neretai skundžiasi dėl prastų kalinimo sąlygos Lietuvos teismams, o kai kurie skundai pasiekia ir Europos žmogaus teisių teismą. Tam tikrais atvejais teismai kaliniams priteisia dideles kompensacijas, kurios išmokamos iš Lietuvos biudžeto“, - pranešime spaudai pažymi J. Bernatonis.

Saulės mieste teisingumo ministras ir Šiaulių vicemeras apsilankė Malavėniukų kaime, kur jau greitai bus galima lieti pamatus moderniausiai įkalinimo įstaigai Lietuvoje.

„Pernai parengtas naujojo izoliatoriaus projektas, pasirašytos darbų rangos sutartys. Jei taip nuosekliai dirbsime ir toliau, po dviejų metų turėsime pirmąją nepriklausomoje Lietuvoje statytą įkalinimo įstaigą,“ – sako teisingumo ministras.

Sklype jau dūzgia ekskavatoriai, darbininkai jau pradėjo naujojo tardymo izoliatoriaus aptvėrimo statybas. Pernai prieš pat šventes pasirašyta rangos sutartis ir dėl inžinerinių tinklų tiesimo. Jau šiemet ekspertai įvertins pagrindinį techninį projektą ir jau bus galima ieškoti statybų rangovo.

Naujos laisvės atėmimo įstaigos poreikis neabejotinas – senasis Šiaulių tardymo izoliatorius negali suteikti normalių, žmogiškų sąlygų suimtiesiems ir įstaigos darbuotojams. O nuolat remontuoti šimtametį pastatą ekonomiškai nenaudinga.

„Noriu pasidžiaugti, kad Šiauliai taps pirmuoju miestu Lietuvoje, kur veiks moderni įkalinimo įstaiga. Dėl sklypo Šiaulių apylinkėse paieškų problemų nekilo. Tik reikėjo ištirti, ar vieta tinkama dėl sanitarinės zonos, nes izoliatorius įsikurs visai šalia buvusio Kairių sąvartyno“ – Šiaulių miesto vicemeras Domas Griškevičius.

Naujasis, 600 vietų tardymo izoliatorius yra statomas pagal Vyriausybės patvirtintą Laisvės atėmimo vietų modernizavimo programą. Naujosios laisvės atėmimo įstaigos, kurioje numatyta 600 vietų, statybos turėtų būti baigtos 2018 m.