Ukmergės teisėjai jau beveik mėnesį dirba policijos patalpose. Paaiškėjus, kad teisme yra nuodinga gyvsidabrio garų koncentracija, iš teismo nebuvo leista pasiimti nei bylų, nei asmeninių daiktų, kurie esą prisigėrę gyvsidabrio.

Aptikus gyvsidabrį žmonės patalpose dirbo dar visą savaitę, esą buvo laukiama tyrimo rezultatų. Specialistai teigia, kad didžiausia gyvsidabrio garų koncentracija buvo pirmo aukšto posėdžių salėse – leistiną normą viršijo 37-50 kartų.

Dar šiurpiau pasirodė sulaukus sienų tinko, baldų ir daiktų tyrimo rezultatų: tinką reikia šalinti, jei tinko grame randama dalis miligramo gyvsidabrio, o šiuo atveju buvo rasta 1,5 miligramo. Įtariama, kad pastate gali būti ne vienas gyvsidabrio židinys.

Kad gyvsidabris papiltas specialiai abejonių nekyla. Tad kas keršija teisėjams? Kaip tik dabar jiems pavesta perversti visas prieš dešimtmetį vykusias bylas.

„Pirmiausia, kokie buvo nutarimai baudžiamosiose bylose, sakysim 2002 m. ir kai gausime šituos sprendimus teismo, kurie buvo nuteisti asmenys būtent tais metais, tie asmenys bus tikrinami“, - kalbėjo Rolandas Kiškis, Ukmergės policijos viršininkas.

Ukmergės teisėjas Evaldas Pašilis teigė, kad yra bent trys asmenys, kurie galbūt galėjo prisidėti prie šios istorijos.

Tačiau, kaip skelbia TV3, Ukmergėje kalbama, kad gyvsidabrį į patalpas galėjo atnešti to meto nusikaltėlis, kuris buvo teistas dėl žmogžudystės, ar jo bendrai.

Prokuroras Julius Gelumbauskas sakė, kad visų teisėjų kraujyje buvo aptiktas „vienoks ar kitoks“ gyvsidabrio kiekis.

Specialistai teigia, kad gyvsidabrio garai gali itin paveikti nervų sistemą, raumenis ir inkstus. Vienas pirmųjų simptomų – drebulys.

„Sutrinka žmogaus asmenybė. Jis pasidaro baikštus, dirglus, prastai miega. Taip pat gali paveikti ir jo gebėjimus mąstyti. Gali atsirasti įvairūs raumenų traukuliai, silpnumas“, - komentavo Visuomenės sveikatos centro skyriaus vedėja Asta Razmienė.