Su A. Sysu „Delfi“ kalbėjosi prieš pat Kalėdas, gruodžio 23 dieną, kai Seime vyko aštrios diskusijos dėl migrantų teisių, ir galiausiai priimtas sprendimas leisti iki metų suvaržyti Lietuvoje esančių migrantų judėjimą. Kritikai piktinosi, kad tai bus galima padaryti tik Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) arba Migracijos departamento, bet ne teismo sprendimais.

„Politikoje ir toliau bus ginčų, prieštaravimų, geriausių sprendimų ieškojimas blogiausiais būdais, kas vyksta ir šiandien Seime. Nemanau, kad politikoje iš esmės kažkas labai stipriai pasikeistų. Ypač tai parodė paskutiniai įvykiai, kad vis tiek Vyriausybė iš paskutiniųjų laikosi, kareivių prarasti nenori ir negali. Politikoje didelių sukrėtimų nebus, išskyrus tai, kad mačiau, kad sausio 29 dieną demokratai „Vardan Lietuvos“ ruošia suvažiavimą, bus nauja partija. Bus tolesnės vilionės ir pasibėgiojimai iš vienos partijos į kitą“, – prognozavo A. Sysas.

Didžiausią frakciją Seime turintiems konservatoriams parlamentaras ypatingai šviesios perspektyvos nepiešė.

„Manau, kad konservatorių reitingai turėtų toliau kristi. Šiandien jie ir su Bažnyčios hierarchais nori susipykti. Čia – viršūnė“, – kalbėjo A. Sysas, turėdamas mintyje , kad nebuvo įsiklausyta į Vyskupų konferencijos pirmininko Gintaro Grušo poziciją dėl Užsieniečių teisinės padėties įstatymo.

Vyskupų konferencijos pirmininkas savo viešame kreipimesi pažymėjo, kad „prieš pat Kalėdas Seime svarstomo Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pakeitimai ne tik nepasitarnauja pabėgėlių gyvenimo sąlygų pagerinimui, bet ir dar labiau apsunkina jų padėtį.

„Dėl šių planų jau yra išreiškusios savo susirūpinimą Jungtinės Tautos ir kitos tarptautinės organizacijos“, – rašė G. Grušas.

Sako, kad Lietuva gali turėti problemų

Socialdemokratas prognozavo, kad, jeigu priimto įstatymo prezidentas Gitanas Nausėda nevetuos, Lietuva gali turėti su tuo problemų.

„Aš kalbėdamas priminiau Antavilių atvejį, kai visi tvirtino, kad nėra kalėjimo, ir nėra jokių kalinių, bet kažkodėl po kažkiek laiko Lietuva nekalėjimo kaliniui nekalėjusiam Lietuvoje sumokėjo lyg 150 tūkst. eurų ar daugiau. Čia buvo vienas (žmogus), kuris kurortinėje Antavilių zonoje buvo du mėnesius. O šitie žmonės jau bus laikomi metus. Čia tik Kasčiūnas gali paaiškinti, kad jie gali laisvai vaikščioti, bet Europos Žmogaus Teisių Teismas turbūt to nepripažins, kad sulaikymas ir laikymas už tvoros yra laisvas judėjimas“, – sakė A. Sysas.

Apskritai kalbėdamas apie konservatorių santykius su kitais, socialdemokratas prognozavo, kad jie ir toliau pyksis su visais. Jis nemato prielaidų ir tai, kad jie galėtų susitaikyti su prezidentu.

„Ne, net Didysis penktadienis nepadės . Nematau prielaidų tam, nes šiandien jie, kiek suprantu, atmes veto dėl žvalgybos kontrolieriaus“, – trečiadienį sakė A. Sysas.

Didžiosios problemos – omikronas ir ginklų žvanginimas

Parlamentaras netiki, kad kitais metais baigsis pandemija.

„Bijau, kad gali atsirasti dar kokia nors mutacija. Pandemija yra toks dalykas, kad, kol viso pasaulio gyventojų tam tikras kiekis neįgaus imuniteto, tol visokios versijos gali atsirasti. Europa, Šiaurės Amerika yra neblogai pasiskiepijusi, bet visos kitos pasaulio šalys – toli gražu. Kol jie bus neskiepyti, tol yra galimybės atsirasti kitokiems variantams. Manau, kad tai didžiausia problema“, – sakė A. Sysas.

Antra didžioji problema, pasak jo, yra ginklų žvanginimas.

„Nežinau, ką šiandien Putinas pasakys, bet turbūt ne taikos palinkės pasauliui, o pasiūlys vėl kokių nors nuolaidų jam daryti. Esant netoli nuo konfrontacijos vietos, tas gali turėti pasekmių“, – konstatavo A. Sysas.

Pajamų žirklės nemažės

Seimo narys išreiškė lūkestį, kad stabilizuosis energetinių nešėjų kainos.

„ Gal pagaliau centrinis bankas ir ekonomistai atspės infliacijos lygį, kurį jau kai kurie paskelbė, ir jis sumažės per pusę. Tai tada piliečiai galbūt lengviau atsikvėps.

Bet, žinote, kai aš kalbu su Jumis, ir matau pirmą valandą dienos didžiausius kamščius aplink Seimą ir „Delfi“, negaliu pasakyti, kad gyvenimas blogas. Jeigu tiek mašinų gatvėje stovi, tai – klausimas, kas dirba?“, – pastebėjo A. Sysas.

Seimo narys nemano, kad sumažės atotrūkis tarp skirtingų pajamų grupių.

„Skurdo lygis galbūt šiek tiek sumažės dėl priimtų sprendimų. Bet tie, kas gyveno sunkiai, tie ir gyvens sunkiai, o tie, kas gyveno gerai, gyvens tik geriau“, – sakė A. Sysas.

Juodas humoras apie trąšas ir palinkėjimas Šimonytei

Paklaustas, kuo baigsis didžioji istorija su baltarusiškomis trąšomis, politikas atsakė pusiau rimtai.

„Pavasarį sėsim tas trąšas į žemę, kad gautume didesnį derlių“, – sakė A. Sysas.

Pasak jo, net, jei dalis trąšų judėjimo per Lietuvą užsibaigtų, dalis vis tiek važiuos, „nes mes neturime savų“.

„ Žemdirbystei vis tiek tam tikras kiekis trąšų yra reikalingas, net ir ekologinei žemdirbystei. Tikiuosi, kad neprišaudys bent jau šituo klausimu sau į kojas. Arba galbūt čia bus kelių sąstatų užgrobimas atsargai į priekį“, – pajuokavo A. Sysas.

Švenčių proga premjerei Ingridai Šimonytei politikas rekomendavo sugrįžti į save tokią, kokia buvo anksčiau.

„Aš labai norėčiau, kad ji grįžtų į tuos laikus, kai šmaikščiai reaguodavo į visus įvykius, ir buvo žymiai empatiškesnė visoms interesų grupėms, ne tik apibrėžtoms Vyriausybės programos“, – sakė A. Sysas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)