Sprogimus ant Krymo tilto G. Mažeikis pakomentavo pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu.“

„Tai bent kiek pristabdo logistiką į Krymo pusiasalį – nereikia tik per daug džiaugtis, todėl, kad susprogdnta tik viena juosta iš dviejų didelių juostų kelio, o taip pat geležinkelis liko sveikas. Tai iš dalies tik bus sutrikdytas eismas į Krymo pusiasalį, bet tai vis tiek yra pasiekimas, kadangi, jau visos pusės pripažįsta, tai buvo susprogdinta bepilotinėmis valtimis. Vadinasi, tai veikiausiai – ne Vakarų ginkluotė“, – įvertino profesorius.

Tai, pasak jo, reiškia, kad Ukraina vysto savo pačios ginkluotę, ieško sprendimų.

„Vieni ar kiti bando samprotauti, kad tai galėtų būti susiję su derybomis dėl grūdų, bet veikiausiai – ne. Todėl, kad sprendimas, jog Rusija nepratęs jo, jau buvo prieš kelias dienas, dar gerokai iki Krymo tilto sprogdinimo, o ir sprogdinimas veikiausiai buvo planuojamas ne vieną savaitę. Taigi, tai du lygiagretūs procesai, kurie nebuvo susiję, bet ateityje gali būti susieti“, – sakė G. Mažeikis.

Ekspertas atkreipė dėmesį, kad tokių operacijų planavimas įprastai būna gana sudėtingas.

„Kadangi bepilotės valtys nenuplaukia taip toli – jau dabar Rusija įtarinėja, ar galėjo Sakartvelas padėti, ar Turkija, kadangi techniškai kažkur nuo Mykolajivo ar Odesos nuplaukti į Krymo uosto bepilotei valčiai... Sakoma, kad ji ir pusę kelio nukeliauti negalėjo, tai būtinai turėjo būti kitokia pagalba jiems, tačiau bet kokiu atveju tai yra specialioji operacija, ir tai rodo, kad Ukrainos kariuomenė gali vykdyti tokias specialiąsias operacijas“, – įvertino G. Mažeikis.

„Šios operacijos sėkmė sako, kad jie tai ir vėl darys, ir Rusija turi labai stipriai saugotis“, – konstatavo laidos dalyvis.

Profesorius išsamiai laidoje paaiškino, kodėl ukrainietiškų grūdų eksporto klausimas – toks kompleksinis ir, kaip pabrėžė G. Mažeikis, gerokai didesnės svarbos pasauline prasme nei Krymo tilto sprogdinimas.

„Manau, kad Turkija dabar specialiai sutiks nutraukti visas sutartis, todėl, kad tai tipiškas rytietiškas derybų būdas – neparodyti savo silpnumo. Jei tu parodysi, kad tau reikia, tu gausi mažesnį procentą, o turkai gauna labai didelį procentą nuo ukrainietiškų grūdų – jiems tai nepaprastai finansiškai naudingas sandoris, todėl turkai dėrėsis iš paskutiniųjų“, – paaiškino ekspertas, pridūręs, kad Turkija turi ir daugiau interesų – pavyzdžiui, Kalnų Karabacho klausimą.