"Atsižvelgiant į tai, kad COVID-19 diagnozė patvirtinta vienam Seimo kanceliarijos darbuotojui ir į susidariusią situaciją valstybėje, privalome skubiai svarstyti ir priimti atsakingus sprendimus dėl Seimo nuotolinio darbo organizavimo.

Manau, kad tai – nacionalinio saugumo klausimas, siekiant apsaugoti visuomenę nuo koronaviruso plitimo, rodyti sektiną pavyzdį nesiburiant į dideles asmenų grupes darbo vietoje ir išlaikyti Seimo narius, galinčius dirbti ir krizinėje situacijoje priimti svarbius valstybei sprendimus. Neturime teisės rizikuoti naujo koronaviruso židinio sukūrimu, Seimo darbuotojų gyvybėmis ir dar labiau apkrauti krizinėmis sąlygomis dirbančius šalies medikus",- sako siūlymą argumentuoja M. Puidokas.

Kitą savaitę, kovo 31 dieną, Seimas renkasi į nenumatytą plenarinį posėdį. "Vienoje salėje gali susirinkti 141 Seimo narys ir sekretoriato darbuotojai. Kyla pagrįstų teisinių klausimų, ar mes, Seimo nariai, patys tokiu būdu nepažeisime karantino. Šiuo nelengvu šaliai metu visi rūpinamės mūsų šalies piliečių sveikata ir saugumu. Seimo valdybos planas Seimui rinktis į posėdį ir susitikti gyvai nerodo tinkamo pavyzdžio visuomenei",- mano Seimas narys.

Jo teigimu, gyvename technologijų amžiuje ir turime visas galimybes efektyviai dirbti nuotoliniu būdu. "Per 30 Lietuvos nepriklausomybės metų tokios ekstremalios situacijos nėra buvę, tad Seimo statute nėra nustatyta galimybė dirbti nuotoliniu būdu. Dėl to siūlau skubos tvarka svarstyti šį siūlymą ir sudaryti galimybes Seimo nuotoliniam darbui. Statute minima, kad Seimo posėdžiai vyksta Vilniuje, Seimo rūmuose. Jei Seimas negali susirinkti Seimo rūmuose, Seimo Pirmininkas arba Seimo valdyba gali laikinai paskirti kitą posėdžių vietą. Siūlau papildyti Statutą punktu, kuriame butų minima galimybė Seimui dirbti ir balsuoti fiziškai nesirenkant ir naudojantis informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis prijungties (angl. online) režimu. Tokiu atveju pakaktų susirinkti visiems gyvai vieną kartą, priimti Statuto pakeitimus ir tęsti darbą jau virtualiame režime",- sako M. Puidokas.

Jo nuomone, taip būtų apsaugoti ir patys Seimo nariai, ir Seime dirbantys darbuotojai, ir visų jų artimiausia aplinka – šeimos nariai, su kuriais jie gyvena ir turi kontaktą.

"Mūsų šalis garsėja puikiu interneto ryšiu, dauguma šeimų turi kompiuterius, mobiliuosius telefonus, planšetes, kitus išmaniuosius įrenginius. Turime gausų būrį puikių informacinių technologijų (IT) specialistų. Susidariusi situacija, kai dauguma įstaigų ir organizacijų savo veiklą vykdo nuotoliniu būdu, ir Seimui atveria naujas galimybes. Suprantama, pagal Konstituciją Seimas turi veikti ir vykdyti savo pareigas, negali stoti įstatymų priėmimo veikla, tačiau galime ją organizuoti nauju būdu. Taip rodytume atsakingumo pavyzdį visiems šalies gyventojams, kurie mūsų pavyzdžiu taip pat atsakingiau imtųsi reorganizuoti savo veiklas, kūrybiškai ieškotų sprendimų. Seimo komitetai, komisijos, frakcijos jau mokosi dirbti nuotoliniu būdu.

Priimtos Seimo statuto pataisos tai leidžia, o IT ryšio priemonės ir galimybės užtikrina sėkmingą nuotolinį darbą. Šiandien nuotoliniu būdu dirbau Seimo Sveikos gyvensenos komisijoje",- sako M. Puidokas.


Parlamentaras tikisi, kad jo siūlomos Statuto pataisos bus apsvarstytos ypatingos skubos tvarka.