Organizatorius teigia, kad bus taikus mitingas: atšaukto derinimo iš savivaldybės negavome

Šeimų sąjūdžio pirmininkas Raimondas Grinevičius ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas teigė, kad su savivaldybe dėl rugsėjo 10 dienos mitingo yra sutarta, o apie kažkokį atšaukimą jiems nepranešta.

„Su savivaldybe susisiekus telefonu, jie patvirtino, kad jūsų derinimas yra galiojantis ir jūs galit man neskambinti. Savivaldybei išsiųstas raštas, kad jie patvirtintų arba paneigtų viešoje erdvėje sklandančius gandus – atsakymo mes negavę“, – teigė R. Grinevičius.

Jis pažymėjo, kad yra imtasi teisinių veiksmų, kurie įpareigotų savivaldybę paneigti sklandančias žinias apie atšauktą renginio derinimą. Vis dėlto, pasak R. Grinevičiaus, protestas vyks bet kokiu atveju.

„Rugsėjo 10 ne galima tikėtis, bet mes žinome, kad tai bus taikus, profesionalus, su menine išraiška žmonių protestas, kurie pareikš jau galutinę savo nuomonę. Reikalavimai buvo išdėstyti gegužės 15 dieną, jie buvo pastiprinti birželio 15-17. Valdančiosios daugumos (...) absoliučiai nėra bendravimo nei su visuomeninėmis organizacijomis, nei su opozicija, kaip matome, Seime, nei su opozicinėmis partijomis, nei su bendruomenėmis. Yra absoliutus ignoravimas“, – mitinguotojų pasipiktinimą argumentavo Šeimų sąjūdžio lyderis.

Paprašytas įvardinti preliminarius dalyvių skaičius, R. Grinevičius teigė, kad jų turėtų būti daugiau nei per „Didįjį šeimos gynimo maršą“, vykusį Vingio parke.

„Mes tikimės, tai turėtų būti stipresnė protesto akcija nei buvo gegužės 15 dieną. Mes tikimės visuomenės blaivaus proto ir taikaus protesto“, – pabrėžė pašnekovas.

Jis akcentavo, kad ne visi per vasarą vykę protestai buvo organizuoti jo vadovaujamos organizacijos.

„Per šį laikotarpį šios organizacijos organizuojamas protestas yra trečias – gegužės 15, birželio 15-17 ir šis bus trečias. Noriu nuraminti, kad visus likusius protestus, kurie vyko liepą, konstatuojame, kad tai – ne mūsų organizuoti protestai“, – patikino R. Grinevičius.

Organizatorius paaiškino, kad renginio dalyviai netoleruoja ir netoleruos nei riaušių, nei įstatymų pažeidimų, nei smurto.

„Mes esame prieš dabartinės valdžios visą politiką. Galimybių pasas, skiepjimai yra antraeilis, trečiaeilis dalykas. Mes oficialiai pasisakę už žmonių pasirinkimo laisvę“, – kalbėjo laidos dalyvis.

Vis dėlto R. Grinevičius pripažino negalintis garantuoti, kad planuojamas mitingas nevirs riaušėmis.

„Mes kaip garantavome gegužės 15, birželio 15, garantuojame ir dabar, kadangi pas mus yra samdoma apsauga, yra samdomi papildomi piliečiai prie policijos pareigūnų – metodas būti tarp žmonių grupės, bet aš negarantuotas, kad neįvyks tokių provokacijų, kurias dabar, galiu drąsiai teigti, kad pačią provokaciją padarė kažkieno iškviesta riaušių malšinimo grupė“, – dėstė R. Grinevičius.

Savivaldybės atstovas siūlo planuojantiems vykti į renginį bilieto avansu nepirkti

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas paaiškino, kad savivaldybė po paskutinių riaušių prie Seimo nusprendė, jog bus atšaukti visi derinimai dėl renginių ateityje – jie bus svarstomi iš naujo.

„Po paskutinio pasirodymo ir susirinkimo, kurį savivaldybė suderino, mes nusprendėme, kad dabartinė tvarka, kuri veikia, rodo, kad neveikia. Įvertinus kontekstą, hibridinio karo grėsmę, mes nusprendėme, kad kaip institucija turime imtis kažkokių priemonių, įdėti papildomų saugiklių, kad nepasikartotų dar vienas toks nuotykis, kuris įvyko prie Seimo, kad nebūtų sužeista daugiau pareigūnų“, – sakė A. Bužinskas.

Jis atkreipė dėmesį, kad visuose mitinguose dominuoja keli tie patys veidai.

„Mes atšaukėme visus susirinkimus, kuriuos svarstome iš naujo, bet svarstymo pati procedūra prasidės tuomet, kai mes sulauksime nuomonės iš trečiųjų institucijų, tokių, kaip Valstybės saugumo departamentas, ta pati policija turi šiokias tokias išvadas pasidaryti“, – teigė sostinės savivaldybės atstovas.

A. Bužinskas patikino, kad protesto organizatoriai bus informuoti apie sprendimus.

„Greičiausiai patys matėte, kas įvyko prie Seimo ir ta išdavimo procedūra, kuri visada vykdavo gera valia ir pasižadėjimais, bet paskui matome, kad nei yra sutvarkomi buitiniai dalykai – nuo aikštės sutvarkymo ir kitų buitinių dalykų, iki tokių dalykų, kur pareigūnai sužeidžiami, tam tikrose institucijose dirbantys žmonės negali išeiti iš savo darbo vietos, yra skatinamas smurtas. Mums kaip miestui tai nepriimtina“, – aiškino jis.

Jei bus įžvelgta galima rizika ir renginys bus nederinamas, tada, pasak A. Bužinsko, organizatoriai galės kreiptis į teismą.

Adomas Bužinskas

„Visiems žmonėms, kurie žada važiuoti į Vilnių, siūlau dar avansu už autobuso bilietą dar nemokėti, nes tikrai neaišku, kaip bus rugsėjo 10“, – tęsė pašnekovas.

„Mes žadame labai netempti, nes ir patiems organizatoriams reikia aiškumo, aš šiuo atveju puikiai irgi juos suprantu“, – pridūrė A. Bužinskas.

Policija ruošiasi: išanalizavo klaidas, padarytas riaušių metu

Viešosios policijos valdybos viršininkas Mindaugas Akelaitis laidoje sakė, kad visi planuojami masiniai renginiai pareigūnams kelia šiek tiek nerimo, tačiau dėl to, pabrėžė jis, yra atsakingai ruošiamasi.

„Po praėjusio antradienio darbas vyksta dviem kryptimis: vienas darbas labai intensyvus, aiškinantis, kas įvyko. (…) Kitas dalykas – išsianalizuoti galimas mūsų klaidas, mes turėjome pakankamai karštą policijos vadovybės lygmenyje pasitarimą, identifikavome tam tikras savo klaidas arba tobulintinus aspektus“, – sakė M. Akelaitis

Policijos atstovas pripažino, kad jeigu renginys bus nesuderintas, gali kilti tam tikrų sunkumų.

„Reikėtų taikyti ne visai standartines priemones, nes būtų nesankcionuotas renginys. Koks bebūtų sprendimas, policija jau šiuo metu ruošiasi, analizuoja situaciją ir planuoja, kaip reikės visą situaciją valdyti“, – akcentavo M. Akelaitis.

Protestavo ir latviai: mitingas ramesnis, tačiau valdžia pozicijos nekeis

Laidoje dalyvavo ir Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas Rolandas Žalnierius. Pastarosiomis dienomis protestas prieš privalomą skiepijimą vyko ir Rygoje.

„Latvijos žiniasklaida teigia, kad buvo susirinkę apie 3-3,5 tūkst. žmonių ir kad tai buvo draugiškas mitingas“, – sakė R. Žalnierius.

Jo teigimu, renginyje nukentėjo vienas pareigūnas, tačiau organizatoriai teigia, kad tai buvo jo paties kaltė.

Vis dėlto valdžia, pasak Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininko, pozicijos nekeičia.

„Mitingas buvo gana ramus, šiandien ministras pirmininkas pareiškė, kad jokių nuolaidų nebus, kas buvo nuspręsta, kad kas savaitę vakcinacija, taip ir bus“, – teigė R. Žalnierius.

Pašnekovas pasakojo, kad nepasiskiepiję darbuotojai turės mokėti už testus, kuriuos privalės atlikti kiekvieną savaitę.

„Mokyklos pradės dirbti, nuo kitos savaitės visi vaikai bus testuojami – tai bus daroma kas savaitę“, – sakė jis.

R. Žalnieriaus teigimu, Latvija netgi mokyklos, kurių daugiau nei 80 proc. darbuotojų pasiskiepijo, skyrė premijas.

Latvija

„Griežtumas tikrai yra didelis: pasakymas, kad jei iki rugsėjo 15 dienos žmonės nebus pasiskiepiję, darbdavys turi teisę jį atleisti arba pasiūlyti nedirbti šiuo laikotarpiu darbe“, – pažymėjo jis.

Analogiškas galimybių pasui dokumentas, kaip pasakojo R. Žalnierius, veikia ir Latvijoje.

„Tie patys sertifikatai yra reikalingi ir griežti. Jei Lietuvoje jie dabar nuimti, tai Latvijoje negalėtum įeiti į kavinę, visas kavines, išskyrus galima sėdėti lauke, neturint sertifikato. Taip pat yra su renginiais, muziejais ir visais kitais dalykais“, – teigė jis.

„Latvijos ministras pirmininkas griežtai pasisakė, kad reikės vakcinuotis ir bus viskas vedama prie to, kad kuo daugiau žmonių būtų pasiskiepiję ir turėtų atitinkamus dokumentus, jog galėtų dirbti ateityje“, – pridūrė R. Žalnierius, pažymėjęs, kad jaučiama atmosfera, jog mitingų dar bus.

Maldeikis: leidimas naujam mitingui turi būti išduotas

Su mitinguotojais jau ne kartą išėjęs kalbėtis Seimo narys Matas Maldeikis teigė, kad naujam protestui leidimas turi būti išduotas.

„Tokie maršai, eitynės yra tam tikro žmonių segmento valios išraiška ir ji turi būti išgirsta“, – argumentavo jis.

M. Maldeikis paaiškino, kodėl išeina kalbėtis su protestų dalyviais.

„Tas mano išėjimas buvo dėl tam tikros situacijos – parodymas, kad tie žmonės yra girdimi, aš turiu tam tikrą poziciją, norėjau, kad jie išgirstų mano, aš išgirsčiau jų ir parodyti, kad mes nesame labai toli – tie mūsų burbulai, kuriuose gyvename, nėra labai toli ir juos galima suskaldyti“, – sakė parlamentaras.

Matas Maldeikis

Vis dėlto jis sukritikavo renginių organizatorius.

„Riaušių epizodas parodė, kad tie žmonės, kurie organizuoja, neturi politinės valios. Čia labai gerai geras pavyzdys – jie organizuoja, pasakoja, kaip viskas yra blogai, kaip kitaip valdytų valstybę, bet pirmu atveju bėgo į krūmus, pasakodami, kad čia ne mes, provokacija, užsimaskavus policija ir kitus kliedesius“, – pažymėjo M. Maldeikis.

„Aš nenorėčiau žmonių valstybėje, kurie valdytų, kurie pirmu atveju bėga į krūmus, kaip demonstruojama šiuo atveju, ir pradeda visus kaltinti aplinkui, neprisiimdami savo atsakomybės. 17 valandą viskas baigėsi, aš išėjau, nieko nežinojau, man reikėjo žinias pažiūrėti – tai netiesa“, – tęsė Seimo narys.

Tačiau jis pabrėžė, kad tokie įvykiai nėra išskirtiniai – panašūs vyksta ir kitose šalyse.

„Visose šalyse daugiau mažiau tai yra. Vieni žmonės neša atsakomybę už tai, kad kuo daugiau būtų paskiepyta, kiti iš to daro politinį kapitalą. (…) Čia pas mus nieko nėra originalaus, ko nėra kitose šalyse“, – teigė M. Maldeikis.

Analitikas: vieno kalto dėl susiskaldžiusios visuomenės nėra

Vilniaus politikos analizės instituto analitikas, politologas Matas Baltrukevičius sakė, kad bet koks sprendimas: leisti ar neleisti mitingo, vis tiek sukels politinę audrą.

Jis atkreipė dėmesį, kad nuo riaušių atsakomybės bandančių nusišalinti mitingo organizatorių teiginiai nėra visiška tiesa.

„Mitingo organizatoriai bando viską padalinti į dvi dalis, tai pirmojoje dalyje žurnalistų saugumas nebuvo tinkamai užtikrintas. Savivaldybei labai svarbu ir teisiniai argumentai, o ne tik mūsų nuojautos ar pamąstymai“, – sakė M. Baltrukevičius.

Jo nuomone, susidaro įspūdis, kad šalies gyventojai gyvena skirtinguose pasauliuose.

„Emocijų yra labai daug šiuo metu visuomenėje ir dėl to, kad mes jau ilgokai, paskutinius metus gyvename su visokiais suvaržymais, karantinais, ir tai automatiškai labai veikia žmonių psichologinę būklę“, – kalbėjo politologas.

Tuo, pasak jo, pasinaudojo ir neparlamentinės partijos, pamačiusios auksinį šansą pasirodyti visuomenei ir stiprinti pozicijas.

„Opozicija daugeliu klausimu, kurie dabar yra aktualiausi – ar vertybiniai, ar susiję su COVID-19 valdymu, tai irgi nevengia žibalo į ugnį papilstyt“, – pažymėjo M. Baltrukevičius.

Vis dėlto analitikas taip pat pritarė, kad Vyriausybė nuo rugsėjo 13 dienos planuoja „drakoniškas“ priemones.

„Iš kitos pusės galiu valdančiuosius tam tikra prasme ir suprasti – ką daryti, jei botagas veikia valdant COVID-19 situaciją, o kiti dalykai nelabai veikia“, – retoriškai svarstė ekspertas.

Dėl to, pasak jo, susidariusioje situacijoje nėra vienos pusės kaltos.

„Valdantiesiems, ką reikėjo daryti šiame kontekste, tai labiau bandyti įtraukti ir prezidentą, ir opoziciją. (…) Jiems patiems būtų geriau pasiekti platesnį politinį susitarimą šiuo klausimu“, – pridūrė M. Baltrukevičius.