Mįslę dėl gyvenimo Seimo viešbutyje sekmadienį užminė ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. LRT televizijos laidoje „Savaitė“ pats V. Pranckietis pareiškė, kad Seimo viešbutyje turi „specialius apartamentus“.

Paklaustas, ar jis ten retas svečias, Seimo vadovas šypsodamasis sakė „ne jūsų rūpestis“.

Nors Seimo viešbutyje V. Pranckietis turi kelių 4 kambarių butą, nakvoti jis grįžta į namus Kauno rajone.

Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė DELFI perdavė, kad Seimo pirmininkas viešbutyje lankosi „pagal poreikį“.

„Seimo Pirmininkui yra skirtas butas Seimo viešbutyje, kuriame Seimo Pirmininkas lankosi pagal poreikį, priklausomai nuo darbotvarkės intensyvumo“, – rašoma DELFI skirtame atsakyme.

Koks tas poreikis taip ir lieka neaišku, Seimo viešbutyje gyvenantys parlamentarai DELFI sakė, kad V. Pranckietis jame retas svečias.

Buvusi bendražygė, valstietė Agnė Širinskienė teigė, kad Seimo pirmininką viešbutyje matydavo pirmaisiais kadencijos metais. Paskutiniu metu, ne. Jos teigimu, sunku nepastebėti, kada Seimo vadovas lankosi viešbutyje, jį lydi apsauga, su švyturėliais.

Kitas V. Pranckiečio kaimynas, liberalas Simonas Gentvilas taip pat tikino, kad V. Pranckietis Seimo viešbutyje apsilanko retai. Paskutinį kartą jis V. Pranckietį Seimo viešbutyje matė prieš savaitę, o prieš tai, galbūt prieš mėnesį. Jo teigimu, butas kitu laiku taip ir lieka tuščias.

Gyvena 68, moka tik trys

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento ryšių su visuomenei skyriaus vadovas Artūras Zeleniakas perdavė, kad Seimo viešbutyje yra 72 butai. Du butai šiuo metu yra laisvi, vienas skirtas Vadovybės apsaugos departamento (VAD) darbuotojams. Šiuo metu jame gyvena 68 parlamentarai.

A. Zeleniakas perdavė, kad Seimo pirmininkui yra skirtas 4 kambarių butas. Jo gyvenimo Seimo viešbutyje išlaidas kompensuojamos Seimo valdybos nustatyta tvarka.

DELFI primena, kad V. Pranckietis su šeima gyvena Kauno rajone, ten dažnai ir grįžta.

Pagal Seimo statutą, gyvenamoji patalpa Seimo viešbutyje pirmiausia suteikiama parlamentarui, neturinčiam ir per pastaruosius penkerius metus iki prašymo pateikimo dienos nuosavybės teise neturėjusiam gyvenamosios patalpos Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje ir ji yra ne toliau kaip 25 km nuo Vilniaus miesto administracinės ribos.

Jeigu Gedimino prospekte prieš Seimo rūmus esančiame viešbutyje yra laisvų vietų, čia gali būti apgyvendinami ir kiti parlamentarai. Tokie Seimo nariai moka už komunalines paslaugas.

Seimo kanceliarija taip pat pasidalino ir visu sąrašu parlamentarų, kurie gyvena Seimo viešbutyje. Iš jame gyvenančių 68 parlamentarų, už komunalines paslaugas moka tik trys: Irena Šiaulienė, Darius Kaminskas ir Rimantė Šalaševičiūtė.

Seimo viešbutyje taip pat gyvena liberalai: Viktorija Čmilytė–Nielsen, Simonas Gentvilas, Eugenijus Gentvilas, Gintaras Vaičekauskas, Ričardas Juška, Jonas Liesys ir Jonas Varkalys.

Frakcijos „Lietuvos gerovei“ atstovai: Vytautas Kamblevičius, Algimantas Dumbrava ir Kęstutis Bartkevičius.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) atstovai Zbignevas Jedinskis, Leonardas Talmontas, Irina Rozova taip pat gyvena Seimo viešbutyje.

LSDDP atstovai taip pat gyvena Seimo viešbutyje: Petras Čimbaras ir jau minėtos LSDDP frakcijos atstovės R. Šalaševičiūtė ir I. Šiaulienė.

Seimo viešbutyje taip pat gyvena ir LSDP atstovai: Raminta Popovienė, Julius Sabatauskas, Algimantas Salamakinas.

Gausiausiai Seimo viešbutyje gyvena didžiausia LVŽS frakcija Seime. Viešbutyje gyvena: Jonas Jarutis, Aušrinė Norkienė, Valius Ąžuolas, Kęstutis Bacvinka, Rima Baškienė, Antanas Baura, Aurimas Gaidžiūnas, Dainius Gaižauskas, Arūnas Gumuliauskas, Audronė Jankuvienė, jau minėtas D. Kaminskas, Dainius Kepenis, Gintautas Kindurys, Algimantas Kirkutis, Kęstutis Mažeika, Rūta Miliūtė, Alfredas Stasys Nausėda, Arvydas Nekrošius, Petras Nevulis, Aušra Papirtienė, Vytautas Rastenis, Juozas Rimkus, Viktoras Rinkevičius, Valerijus Simulik, Kęstutis Smirnovas, Lauras Stacevičius, Andriejus Stančikas, Lebutė Staniuvienė, Zenonas Streikus, Robertas Šarknickas, Agnė Širinskienė, Stasys Tumėnas, Petras Valiūnas, Gediminas Vasiliauskas ir Aurelijus Veryga.

Valentinas Bukauskas, Petras Gražulis, Mindaugas Puidokas, Povilas Urbšys yra Mišrios Seimo narių grupės nariai, gyvenantys Seimo viešbutyje.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovų Seimo viešbutyje nedaug. Jame gyvena Irena Haase, Sergejus Jovaiša, Andrius Kupčinskas, Raimundas Martinėlis, Bronislovas Matelis, Antanas Matulas, Rasa Petrauskienė, Edmundas Pupinis ir Kazys Starkevičius.

Kilo klausimų

Susidomėjimas Seimo viešbučiu kilo po to, kai paaiškėjo, kad susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius nors turi būstą Vilniuje, kurį nuomoja, taip pat turi butą Seimo viešbutyje, jame gyvena jo dukra, o pats – Trakuose. Jis buto viešbutyje atsisakė.

Kiek vėliau tos pačios Lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjūdžio (LLRA–KŠS) narys Zbignevas Jedinskis taip pat turi butą, tačiau jame gyvena jo sūnus. Z. Jedinskis vėliau informavo, kad sūnus nebegyvens bute.

Opozicija kelia klausimus ir dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) nario D. Kaminsko. Praėjusią savaitę jo vadovaujam Antikorupcijos komisija sprendė, ar jis dar gali toliau eiti pirmininko pareigas, balsavimas buvo dėkingas parlamentarui. D. Kaminskas su šeima turi 3 butus Vilniuje, kuriuos nuomoja. Tačiau ir toliau gyvena Seimo viešbutyje, jam reikia mokėti tik už komunalines paslaugas.

Valdantieji klausė, ar galėjo konservatorė A. Bilotaitė taip ilgai naudotis Seimo viešbučiu, kai jame negyvena. Parlamentarė informavo, kad buto atsisakė dar spalio 3 dieną.