„Šiandien ryte perskaitysiu Seimo valdybos adresuotą kreipimąsi Seimui dėl priimto sprendimo praėjusį penktadienį. Manyčiau, kad jau šį ketvirtadienį Seimas turėtų apsispręsti dėl šio kandidato ir turėtų įvykti atleidimo procedūra“,– antradienį, prieš Seimo rytinį posėdį, žurnalistams teigė Seimo pirmininkė.

Kartu ji atmetė prezidento Gitano Nausėdos pirmadienį BNS duotame interviu išsakytus nuogąstavimus, esą galima pastebėti tendencijas Genocido centrą prijungti prie kitos institucijos.

„Apie tai kalbos nebuvo. Valdybos sukurta darbo grupė posėdžiavo, susitiko su visomis to konflikto pusėmis, ir darbo grupės išvada buvo vienareikšmiška, kad visgi prie dabartinės vadovybės išspręsti konfliktą, užtikrinti tokį nuoseklų, konstruktyvų centro darbą yra neįmanoma“,– teigė V. Čmilytė-Nielsen.

ELTA primena, kad centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės veiksmų. Kreipimesi teigta, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas, kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme.

Pažymėta, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“.

Darbuotojai taip pat pareiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus A. Jakubausko, ir jau iš pareigų pasitraukusio vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksiąs iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)