Jis sakė, kad dabar nepritartų mirties bausmės grąžinimui: „Ne tikrai dabartiniu metu“.

„Yra kartais, kada atsitinka toks atvejis, spontaniškai kartais pagalvoji, ar nereikėtų. Aš dėl to ir kalbėjau, kad reikia labai rimtai pagalvoti. Aišku, mes esame Europos Sąjungos (ES) valstybė, mes esame priėmę tam tikrus įsipareigojimus, ES nė vienoje valstybėje nėra mirties bausmės. Prevenciniais dalykais, aišku, reikėtų daugiau užsiimti“, - trečiadienį Žinių radijui sakė V. Gedvilas.

Po kraupaus nusikaltimo Panevėžio priemiestyje, kai buvo žiauriai nužudyta nepilnametė, grąžinti mirties bausmę pasiūlė valdžioje esanti „Tvarkos ir teisingumo“ partija.

V. Gedvilas prieš savaitę pareiškė, kad reikėtų labai rimtai pagalvoti apie mirties bausmės grąžinimą Lietuvoje. Darbo partijos atstovas V. edvilas tuomet teigė, kad „galbūt pakeltų ranką“ už tokį siūlymą.
Trečiadienį jis savo praėjusios savaitės pasisakymus aiškino užliejusiu pykčiu.

„Tiesiog kartais pagalvoji spontaniškai, kai atsitinka kažkoks įvykis, tiesiog pyktis toks užlieja, paskui, aišku, kai šiek tiek nusiramini, supranti, kad reikia visą savo energiją ir visą veiklą skirti kitiems dalymas, prevenciniams dalykams, kad neatsitiktų tokių nusikaltimų“, - trečiadienį dėstė Seimo pirmininkas.

Lietuva yra ratifikavusi Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos protokolą dėl mirties bausmės panaikinimo, o Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad tokia bausmė prieštarauja Konstitucijai.

Europos Sąjungos Pagrindinių teisių chartijos 2 straipsnyje įtvirtinta, kad niekam negali būti paskirta ar įvykdyta mirties bausmė.

Lietuva šių metų antrąjį pusmetį pirmininkauja ES Tarybai.