Kol komisija rengs išvadas, įstatymo projektas nebus perduodamas prezidentui Gitanui Nausėdai.

„Šiandien (ketvirtadienį – ELTA) yra gautas 29 Seimo narių kreipimasis, prašant sulaikyti antradienį priimtus Farmacijos įstatymo pataisų projektus, kur, kaip žinote, turinyje yra farmakotechnikų klausimų sprendimas“, – pranešė Seimui posėdžiui pirmininkavęs Jurgis Razma.

„Pagal statutą, kai yra gaunamas daugiau kaip penktadalio Seimo narių kreipimasis, Etikos ir procedūrų komisija ne vėliau kaip per 5 darbo dienas turi pateikti Seimui išvadas ir pasiūlymus. Nors Etikos komisija yra ir anksčiau svarsčiusi tą klausimą, bet tas svarstymas čia neužsiskaito, nes būtent reikia pagal statutą pateikti išvadas ir pasiūlymus“, – pridūrė Seimo vicepirmininkas.

Seime antradienį priimtas Farmacijos įstatymo pakeitimo projektas kol kas nebus perduodamas G. Nausėdai pasirašyti.

„Kol Etikos ir procedūrų komisija nepateikė savo išvadų, Seimo pirmininkas neperduoda įstatymo pasirašyti Respublikos prezidentui“, – pabrėžė J. Razma.

Jei Etikos ir procedūrų komisija konstatuos, kad buvo šiurkščiai pažeista įstatymų leidybos procedūra, Seimas balsuos, ar pripažinti įstatymą netekusiu galios, ar palikti galioti ginčijamą įstatymą. Nusprendus pripažinti įstatymą netekusiu galios, pakeitimo projekto svarstymas bus kartojamas.

„Jei Etikos ir procedūrų komisija konstatuoja, kad buvo šiukščiai pažeista įstatymų leidybos procedūra ar kitos svarbios šio statuto nuostatos, ir tai lėmė Seimo sprendimą, arba jei Etikos ir procedūrų komisija nepateikia savo išvadų per nustatytą laiką, Seimas balsuoja, ar pripažinti įstatymą netekusiu galios, ar palikti galioti ginčijamą įstatymą“, – paaiškino J. Razma.

„Jeigu Seimas šiuo atveju pripažįsta ginčijamą įstatymą netekusiu galios, jo projekto svarstymas kartojamas nuo tos stadijos, kai buvo padarytas pažeidimas. Tai šiuo atveju mes, jeigu būtų toks sprendimas, grįžtumėm į priėmimo stadiją, kai buvo svarstomi Seimo narių pasiūlymai“, – teigė Seimo vicepirmininkas.

Politikas teigė tikintis, kad kitą ketvirtadienį bus galutinai apsispręsta dėl šio įstatymo pakeitimo projekto.

„Tai atkreipiu dėmesį, kad Etikos ir procedūrų komisija turi pasakyti, ar buvo padarytas šiurkštus pažeidimas, ar šiaip sau kažkoks. Tada atitinkamai žinosime, ką daryti. Tikiuosi, kad trečiadienį Etikos komisija tą išvadą parengs ir mes ketvirtadienį galėsime apsispręsti dėl šių įstatymų“, – reziumavo J. Razma.

Trečiadienį Etikos ir procedūrų komisija nusprendė, jog praėjusią savaitę svarstant Farmacijos įstatymo pataisas, kuriomis nustatoma nuotolinė farmakotechnikų darbo priežiūra, buvo pažeistas Seimo statutas. Visgi, kadangi įstatymo pataisos buvo priimtos antradienį, komisija nebegali siūlyti Seimui pakartoti pataisų svarstymą, todėl tyrimas buvo nutrauktas.

Tačiau, kaip teigė J. Razma, šis svarstymas šio kreipimosi atveju neužsiskaitė.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę Seimo nariams buvo pateikti trys pasiūlymai Farmacijos įstatymo pakeitimo projektui, kurie apibrėžia gyvenviečių, kuriose vaistininkų padėjėjai galėtų dirbti vieni, dydžius.

Konservatoriai A. Vyšniauskas, J. Sejonienė ir L. Slušnys siūlė leisti vaistininkų padėjėjams dirbti vieniems vaistinėse, kurios yra miesteliuose, viensėdžiuose ar kaimuose.

Seimo narys A. Matulas siūlė apsibrėžti gyvenvietės, kurioje vaistininko padėjėjas gali dirbti vienas ir prižiūrimas nuotoliu, dydį. Politiko teigimu, farmakotechnikai galėtų dirbti gyvenamosiose vietovėse, turinčiose mažiau kaip 3 tūkst. gyventojų.

Šiems dviem pasiūlymams praėjusią savaitę buvo pritarta.

Šį antradienį Sveikatos reikalų komitetas nusprendė sujungti šiuos pasiūlymus ir leisti vaistininkų padėjėjams dirbti vieniems miestuose iki 3 tūkst. gyventojų bei viensėdžiuose, miesteliuose ir kaimuose, kur yra daugiau nei 3 tūkst. gyventojų.

Antradienį Seimas pritarė Farmacijos įstatymo pataisoms.

Įstatyme įtvirtinta, kad vaistinės patalpose darbo laiku turi dirbti bent vienas vaistininkas, išskyrus miestus, turinčius mažiau kaip 3 tūkst. gyventojų, ir kaimo gyvenamąsias vietoves, kuriuose, nesant vaistininko vaistinės patalpose jos darbo laiku, gali dirbti vaistininko padėjėjas (farmakotechnikas), iki 2006 m. įgijęs vaistininko padėjėjo (farmakotechniko) ar jai prilygintą profesinę kvalifikaciją, sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka ryšio priemonėmis prižiūrimas vaistininko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją