Komisijos akiratyje atsidurs socialdemokrato Ričardo Malinausko vadovaujamos Druskininkų savivaldybės valdomų bendrovių veiklos teisėtumas; Vietos savivaldos įstatymo nuostatų pažeidimas Druskininkų savivaldybėje; kiti įtarimai, kuriuos sukėlė valstybės ir savivaldybės institucijų priimti sprendimai, tiesiogiai susiję su Druskininkų savivaldybe arba savivaldybės tarybos nariais. Komisija tirs ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininko Gabrieliaus Landsbergio žmonos Austėjos Landsbergienės galimai neteisėtą naudojimąsi valstybės turtu.

Už tai numatantį nutarimą, kurį priimti ypatingos skubos tvarka pasiūlė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, ketvirtadienį balsavo 109 Seimo nariai, 1 buvo prieš, 4 parlamentarai susilaikė.

Diskusiją dėl parlamentinio tyrimo lydėjo aštrūs pozicijos ir opozicijos atstovų pasisakymai, kurių metu abi pusės vardijo galimas abiejų pusių nuodėmes.

Vieni politikai diskusiją vadino farsu, kiti parodija ir komedija, treti apeliavo į taiką, primindami apie būsimas Kalėdas.

Pasipiktinęs tuo, kad tyrimo objektu tapo ir įtakingi konservatoriai opozicijos lyderis Andrius Kubilius apgailestavo, kad „demokratijos erozija įgauna pagreitį – valdžia imasi naudoti savo galią tam, kad susidorotų su opozicijos lyderių artimaisiais, jų verslu, jų reputacija“. Jo nuomone, tai valstybinis terorizmas“.

Ironizuodamas politikas siūlė tirti ne tik jo vieno sūnaus veiklą, tačiau ir kito sūnaus, anūkų.

„Ačiū, kad pradėsite tirti mūsų vaikų užsiėmimą, taigi linkiu sėkmės“,– sakė A. Kubilius.

Konservatorius Jurgis Razma, ragindamas gilintis į Druskininkų skandalą, perspėjo, kad „pavojinga tendencija nuo Druskininkų gali plėstis į visą Lietuvą“.

Opozicijos atstovai piktinosi ir vadino cinišku politikų pakvietimą „pasipliuškenti Druskininkų karalystėje“ už mokesčių mokėtojų pinigus. Jie taip pat perspėjo, kad dėl tokio tyrimo, ypač įtraukiant „Google“, gali nekentėti Lietuvos įvaizdis ir investicinė aplinka.

Tuo tarpu Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė mano, kad Druskininkų reikalų tyrimą inicijavusi opozicija pati pateko į spąstus, nes teks išsiaiškinti ir jos nuodėmes.

„Aš manau, kad nieko nėra geriau kaip viešas, atviras visų nuodėmingųjų tyrimas. Linkiu V. Gailiaus vadovaujamai komisijai būti principingai ir nežiūrėti nei kairės, nei dešinės, o žiūrėti įstatymo dvasios ir raidės. Linkiu Antikorupcijos komisijai sėkmingo darbo“,– kreipdamasi į kolegas sakė I. Šiaulienė.

Seimas įpareigojo komisiją išsiaiškinti Vijūnėlės dvaro statybų aplinkybes, ar Druskininkų savivaldybės valdomame pramogų ir poilsio centre „Aqua“ buvo galimai nelegaliai teikiamos poilsio paslaugos, tokiu būdu savivaldybės valdoma įmonė galimai negavo pajamų, o valstybei nebuvo sumokėti mokesčiai“.

„Kuo vadovaujantis UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ kvietė pasinaudoti šios bendrovės paslaugomis valstybės politikus, pareigūnus; ar nebuvo pažeisti įstatymų reikalavimai UAB „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centras AQUA“ įdarbinant Druskininkų savivaldybės mero ir administracijos darbuotojų giminaičius; ar Druskininkų savivaldybės valdomų įmonių modelis yra pagrįstas, proporcingas ir racionalus“,– tai pavesta išsiaiškinti laikinajai tyrimo komisijai.

Ji turės aiškintis, kodėl galimai grubiai pažeidžiant Vietos savivaldos įstatymo nuostatas iki šiol Druskininkų savivaldybėje dar nesudaryti Kontrolės komitetas, Etikos ir Antikorupcijos komisijos ir nepaskirti šių komisijų ir komiteto pirmininkai iš opozicijos siūlomų tarybos narių. Šių komisijų ir komiteto pirmininkų kandidatūras pagal Vietos savivaldos įstatymo reikalavimus siūlo savivaldybės tarybos mažuma (opozicija).

Seimo Antikorupcijos komisija aiškinsis ir dėl galimai neteisėtos laikraščio „Mano Druskininkai“ leidybos.

Ji tirs ir TS-LKD pirmininko žmonos A. Landsbergienės galimai neteisėtą naudojimąsi valstybės turtu.

„Ar UAB Karalienės Mortos mokyklos vadovė Austėja Landsbergienė, 2015 m. rugsėjo 11 d. pasirašydama sutartį su UAB „NT valdos“ vadovu Olafu Martensu dėl naujos mokyklos statybos UAB „NT valdos“ lėšomis (planuojama statybos darbų vertė – apie 7 mln. Eur su PVM) valstybinės žemės sklype, esančiame Gervėčių g. 4, Vilniuje, savo veiksmais nepadarė žalos valstybei, nes privačiam verslui naudojo ir toliau planavo naudoti valstybės turtą ir lėšas; ar tokie veiksmai nebuvo nulemti politinės korupcijos, nes A. Landsbergienė yra įtakingos partijos pirmininko, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininko V. Landsbergio anūko, G. Landsbergio žmona. Juo labiau kad sprendimai, leidžiantys dabar sudaryti minėtą sutartį, buvo priimti, kai energetikos ministro pareigas ėjo Arvydas Sekmokas“,– tokie klausimai pateikti komisijai.

Jai pavesta ištirti, ar buvusio ministro pirmininko, Seimo nario Andriaus Kubiliaus veikla, „sudarant itin palankias sąlygas užsienio informacinių technologijų kompanijų steigimuisi Lietuvoje, tiesiogiai ar netiesiogiai nelėmė Seimo nario A. Kubiliaus sūnaus Vytauto Kubiliaus įsidarbinimo paieškos sistemos „Google“ verslo plėtros vadovu Baltijos šalims“.

„Ar buvusio ministro pirmininko, Seimo nario A. Kubiliaus sūnaus Vytauto Kubiliaus vadovauta reklamos agentūra „Media Contacts“ tiesiogiai ar netiesiogiai gaudavo galimai neteisėtų ir neskaidrių pajamų, susijusių su A. Kubiliaus einamomis pareigomis“,– toks klausimas irgi pateiktas komisijai.

Parlamentarai pavedė ištirti ir tai, ar buvusi Seimo Pirmininkė, Seimo narė Irena Degutienė žinojo, kad jos sūnaus Gedimino Degučio bendrovė „Novotersa“ jau po banko „Snoras“ bankroto šiame banke laikytomis lėšomis padengė tame pačiame banke paimtą kreditą?

Seimo komisija turės atsakyti, ar I. Degutienė tiesiogiai ar netiesiogiai darė įtaką bankrutuojančio banko „Snoras“ bankroto administratoriui galimam piktnaudžiavimui atliekant draudžiamą finansinę operaciją.

Seimas pavedė komisijai tyrimą atlikti ir Seimui išvadas bei pasiūlymus pateikti iki kitų metų kovo 1 d.