Antradienį Seimas priėmė specialų įstatymą, kad 2016 metais valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų ir valstybės tarnautojų pareiginės algos (atlyginimo) bazinis dydis sudarys 130,5 euro.

Už jį balsavo 85 parlamentarai, prieš buvo du, 30 Seimo narių susilaikė.

Ir opozicijos, ir valdančiųjų atstovai kritikavo šį įstatymą, kad jis neleis padidinti mažiausiai uždirbančių tarnautojų atlyginimų, kurie jau beveik prilygsta minimaliai mėnesio algai (325 eurų). Konservatoriai ragino projektą grąžinti Vyriausybei, kad ji mažiausius atlyginimus padidintų keldami klases ir kategorijas.

Liberalas Kęstutis Glaveckas stebėjosi, kad mažėjant gyventojų, nemažėja valstybės tarnautojų. Anot jo, valdininkų mažinimas būtų šaltinis didinti algas kitiems.

Seimo Teisės departamentas yra pateikęs išvadą, kad per krizę pareiginės algos bazinis dydis sumažintas iki 130,5 euro (450 litų) dėl pablogėjusios valstybės ekonominės ir finansinės būklės, tuo metu dabar nepateikiama argumentų, liudijančių valstybėje besitęsiančią itin sunkią ekonominę ir finansinę padėtį.

Naudojant minėtą bazinį dydį skaičiuojami atlyginimai valstybės politikams, tarp jų ir Seimo nariams, bendrosios kompetencijos ir specializuotų teismų teisėjams, valstybės pareigūnams, valstybės tarnautojams. Iš viso - maždaug 50 tūkst. žmonių Lietuvoje.

Pastarąjį kartą algos bazinis dydis keistas 2009 metais - prasidėjus ekonominei krizei jis sumažintas nuo 490 litų (144 eurų) iki 450 litų (130,5 euro).