Pastaroji kandidatūra antradienį buvo aptarta su parlamentinių frakcijų atstovais. Po pateikimo plenarinių posėdžių salėje, L. Petronienė, šiuo metu einanti VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėjos pareigas, susitiks su Seimo frakcijomis, kurios galės jai užduoti rūpimus klausimus.

Siūloma paskirti L. Petronienę eiti VRK vadovės pareigas nuo šių metų birželio 27 d. Tačiau parlamentas dėl to turės apsispręsti slaptu balsavimu.

L. Petronienė – ilgametė VRK darbuotoja

Informacija apie L. Petronienės kandidatūrą viešojoje erdvėje pasirodė dar praėjusią savaitę. Specialistė šiuo metu yra VRK Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo kontrolės skyriaus vedėja, pareigas einanti nuo 2007 m. Anksčiau kandidatė dirbo Seimo kanceliarijoje, Lietuvos medicinos bibliotekoje.

Kaip praneša VRK, L. Petronienė yra įgijusi Teisės magistro laipsnį Mykolo Romerio universitete bei Informatikos magistro laipsnį Vilniaus universitete.

Eidama skyriaus vedėjos pareigas, L. Petronienė rinkimų metu rengia ir veda mokomuosius seminarus politinės kampanijos dalyviams ir iždininkams, rinkimų komisijų nariams. Specialistė prisidėjo prie šiuo metu naudojamos VRK informacinės sistemos Politinių kampanijų ir politinių organizacijų finansavimo duomenų teikimui ir kontrolei skirtą posistemės kūrimo ir tobulinimo.

Dirbant VKR struktūrose L. Petronienė buvo tarptautinė rinkimų stebėtoja daugiau kaip 10 pasaulio valstybių, taip pat prižiūrėjo balsavimą Azerbaidžane ir JAV kaip Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) rinkimų stebėtoja.

2014 m. L. Petronienė kaip ekspertė dirbo VRK kartu su Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ir Centrine projektų valdymo agentūra (CPVA) vykdytame Europos Sąjungos Dvynių projekte „Politinės veiklos ir rinkimų kampanijų finansavimo priežiūros sistemos stiprinimas Kroatijoje“, kur Kroatijos valstybinė rinkimų komisija ir apygardų rinkimų komisijos buvo konsultuojamos, kaip užtikrinti efektyvią politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo priežiūrą.

ELTA primena, kad kovo pabaigoje tuometinė VRK vadovė Jolanta Petkevičienė pranešė atsistatydinanti iš komisijos vadovės pareigų. Tokį savo sprendimą ji grindė asmeninėmis priežastimis ir sunkumais šeimoje.

Praėjus savivaldos rinkimams, Seimo nariai suabejojo VRK ir jos pirmininkės kompetencijomis. Klausimai dėl J. Petkevičienės ir VRK darbo kilo po to, kai savivaldos rinkimų metu kilo sumaištis Visagino ir Anykščių rajono savivaldybėse.

Kaip numato įstatymas, VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento pirmininko teikimu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją