Šią savaitę parlamentarai po pateikimo pritarė tai numatančioms Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos nario Andriaus Kupčinsko pateiktoms įstatymo pataisoms.

Įstatyme siūloma numatyti, kad sporto varžybų vietose turi būti įrengtas bifazinis automatinis arba pusiau automatinis defibriliatorius, išskyrus atvejus, kai sporto varžybų metu budi greitosios medicinos pagalbos brigada.

Sporto įstatymo pataisą Seimui pateikęs Andrius Kupčinskas sakė, kad tokios iniciatyvos ėmėsi po to, kai šių metų spalio mėnesį Anykščiuose vykusių krepšinio varžybų metu mirė greitosios medicinos pagalbos brigados nesulaukęs 39 metų vyras.

Pasak jo, sutrikus sveikatai sporto varžybų metu, ne visada vietoje yra budintys medikai arba greitosios medicinos pagalbos brigada, todėl defibriliatorius galėtų padėti gelbstint gyvybę kol atvyks medikai.

„Ma­no įsi­ti­ki­ni­mu, na­cio­na­li­nių spor­to var­žy­bų me­tu tik­rai tu­rė­tų bū­ti įreng­ti defibriliatoriai spor­to sa­lė­se“,- pristatydamas projektą iš Seimo tribūnos sakė A. Kupčinskas.

Seimo nario Aurelijaus Verygos nuomone, idė­ja iš tik­rų­jų yra la­bai ge­ra, tačiau jis siūlė pa­gal­vo­ti apie sis­te­mi­nį spren­di­mą, nes ne tik spor­to var­žy­bo­se įvyks­ta ne­lai­mės, bet ir ten, kur yra di­de­lis žmo­nių su­si­bū­ri­mas. Jo nuomone, klausimas kyla ir dėl to, ar žmonės mokės de­fib­ri­lia­to­riu­mi nau­do­tis.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas svarstė, kad šią problemą būtų galima spręsti ir per hi­gie­nos nor­mas. „Reikėtų tie­siog hi­gie­nos nor­mo­se įra­šy­ti, ko­kios prie­mo­nės tu­rė­tų bū­ti. Dau­gu­mo­je su­si­bū­ri­mų vie­tų jau yra de­fib­ri­lia­to­riai, bet jais tie­siog žmo­nės ne­mo­ka nau­do­tis ir to­dėl iš­tin­ka mir­tis“,- sakė A. Matulas.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas pakvietė kolegas pradėti nuo savęs.„Pa­pra­šy­ki­me Sei­mo kanc­le­rio or­ga­ni­zuo­ti žmo­gaus gai­vi­ni­mo mo­ky­mus, pvz. kai Na­cio­na­li­nė svei­ka­tos ta­ry­ba Seime skai­tys sa­vo me­ti­nį pra­ne­ši­mą“,- pasiūlė politikas.

Pritardamas kolegų mintims projekto autorius A. Kupčinskas sutiko, kad į problemą reikėtų žiūrėti sistemiškai ir svarstyti reikalavimą įrengti defibriliatorius, pvz. ir koncertų salėse.

Už Sporto įstatymo pataisas po pateikimo balsavo 68 parlamentarai, niekas nebuvo prieš, susilaikė 9. Parlamentarai nutarė atsiklausti Vyriausybės nuomonės dėl siūlomo teisinio reguliavimo. Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkėje šis klausimas turėtų atsirasti pavasarį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją