Tokį nutarimo projektą parlamento vadovė teikia vadovaudamasi Laisvės premijos įstatymu ir Laisvės premijų komisijos sprendimu. Antradienį planuojama šio dokumento ne tik pateikimo, bet ir svarstymo bei priėmimo procedūra.

Įteikti 2022 metų Laisvės premiją V. Zelenskiui numatyta Laisvės gynėjų dieną – 2023 m. sausio 13-ąją.

Simboliška, kad šį svarbų sprendimą Seimas ketina priimti, kai Lietuvoje lankysis Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančuk ir Ukrainos parlamentinė delegacija. Ukrainos parlamentarai dalyvaus gruodžio 6–7 dienomis Vilniuje vyksiančioje Lietuvos Seimo, Lenkijos Seimo bei Senato ir Ukrainos Aukščiausiosios Rados narių asamblėjos sesijoje.

Kasmet skiriama Laisvės premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų laimėjimus bei indėlį ginant žmogaus teises,plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą, kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą ir suverenitetą.

ELTA primena, kad 2020 m Laisvės premiją gavo Baltarusijos demokratinė opozicija. 2021 m. Laisvės premija buvo skirta pogrindinės spaudos leidinio „Lietuvos Katalikų Bažnyčios Kronika“ vyriausiajam redaktoriui, Telšių vyskupui emeritui Jonui Borutai, leidinio bendradarbėms Bernadetai Mališkaitei ir Elenai Šiuliauskaitei.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)