„Šio projekto esminis tikslas – pratęsti apribojimą neteisėtai į Lietuvos teritoriją atvykusiems migrantams laisvai judėti, ir kurių prašymai jau yra išnagrinėti arba dar nagrinėjami, kad jie negalėtų iš apgyvendinimo centrų laisvai išvykti į Vakarų Europą“, – sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Mes apribojame jų laisvę judėti – buvome padarę pusei metų, dabar pratęsiame dar pusei metų“, – tvirtino jis.

Vidaus reikalų ministerijos rengtame ir Seime tobulintame projekte numatyta, kad jeigu asmuo atvyko esant karo, nepaprastajai padėčiai ar ekstremaliai situacijai dėl masinio užsieniečių antplūdžio, jis gali būti sulaikomas ne ilgiau kaip šešis mėnesius. Per tą laiką netenkinus jo prieglobsčio prašymo ar šiam nesikreipus dėl jo suteikimo bei nepavykus išsiųsti užsieniečio iš šalies, jo teisė laisvai judėti gali būti ribojama dar iki pusmečio.

Jeigu sprendimas dėl užsieniečio, atvykusio į Lietuvą per ekstremalią situaciją, išsiuntimas į kilmės šalį neįvykdomas per penkerius metus, jam išduodamas leidimas laikinai gyventi. Toks leidimas iš pradžių būtų išduodamas metams.

Projekte taip pat numatytas humanitarinės pagalbos teikimas esant nepaprastajai padėčiai ar ekstremaliajai situacijai.

Siūloma leisti Lietuvos ir tarptautinėms nevyriausybinėms organizacijoms, bendradarbiaujant su valstybės institucijomis, teikti užsieniečiams skubią ir ilgalaikę humanitarinę pagalbą.

Jiems įstatymas garantuotų galimybę susitikti su prieglobsčio prašytojais ir užsieniečiais jų sulaikymo, apgyvendinimo vietose, pasienio kontrolės punktuose, tranzito zonose, „siekiant įsitikinti vaikų ir kitų pažeidžiamų migrantų grupių saugumo užtikrinimu ir poreikių įvertinimui bei teikti jiems humanitarinę pagalbą“.

Anot projekto, neteisėtai į Lietuvą atvykę ir nesikreipę dėl prieglobsčio užsieniečiai turėtų teisę nemokamai jiems suprantama kalba gauti informaciją apie savo teisinę padėtį, naudotis valstybės garantuojama teisine pagalba, gauti būtinąją medicinos pagalbą, išmoką maistui, jeigu negarantuojamas nemokamas maitinimas. Nepilnamečiams būtų užtikrinama teisė mokytis.

Jeigu užsienietis negali grįžti į kilmės valstybę dėl to, kad yra persekiojamas nedemokratinio režimo, jam gresia represijos, jis privalo kreiptis į Užsienio reikalų ministeriją, kad būtų išduodamas leidimas laikinai gyventi. Toks leidimas būtų išduodamas metams ir suteiktų teisę dirbti.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)