Seimo rudens sesijos darbus pristatė Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus - Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Po sesijos darbų programos, kuri sudaroma atsižvelgiant į Vyriausybės, Seimo komitetų, frakcijų bei Seimo narių pasiūlymus, pateikimo projekto svarstymas vyks Seimo komitetuose ir frakcijose.

Į sesijos darbų programos projektą įrašyti 708 teisės aktų projektai (be lydimųjų). Vyriausybė į sesijos darbų programą pasiūlė įrašyti 270, Prezidentė Dalia Grybauskaitė - 24, Seimo nariai (frakcijos) - per 400 įstatymų projektų.

Vienas pagrindinių sesijos darbų - 2015 metų valstybės ir savivaldybių, Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetų tvirtinimas.

2015 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo projektas rengiamas vadovaujantis Fiskalinės drausmės įstatymo nuostatomis, atsižvelgiant į Lietuvos konvergencijos 2014 metų programos tikslus, parlamentinių partijų 2014 m. kovo 29 d. susitarimo "Dėl 2014-2020 metų Lietuvos Respublikos užsienio, saugumo ir gynybos politikos strateginių gairių" nuostatas.

Atsižvelgiant į tai, kad nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvoje įvedamas euras, biudžeto projektas bus rengiamas dviem valiutomis - litais ir eurais. Kartu numatoma priimti teisės aktų pataisų projektus, susijusius su euro įvedimu - įstatymus, kuriuose litais išreikštos vertės perskaičiuojamos į eurais išreikštas vertes.

Sesijos darbų programoje, pagal Vyriausybės ir Seimo komitetų siūlymus, numatyti prioritetai ekonomikos, finansų tvarumo, energetinio efektyvumo ir saugumo didinimo, Europos Sąjungos, užsienio politikos ir gynybos politikos stiprinimo, socialinės atskirties mažinimo, švietimo, mokslo, kultūros ir sveikatinimo politikos įgyvendinimo ir kitose srityse.

Numatoma įtvirtinti valdžios sektoriaus finansų planavimo ir valdymo taisykles bei finansų koregavimo mechanizmą, kas užtikrintų Lietuvos viešųjų finansų drausmę.

Siūloma apriboti mokesčių mokėtojų nesąžiningo naudojimosi teisėmis atvejus ir sudaryti prielaidas efektyviau surinkti nedeklaruojamus ir nedeklaruotus mokesčius, supaprastinti mokestinių ginčų procedūras. Numatyta riboti atsiskaitymus grynaisiais pinigais - didinti kontrolės efektyvumą ir neteisėtų sandorių atsekamumą, stiprinti įmonių finansinę drausmę, didinti finansinių operacijų skaidrumą ir patikimumą.

Rudens sesijoje teikiamais teisės aktų projektais numatoma užtikrinti kryptingą kovos su korupcija strategiją ir veiksmingą korupcijos prevencijos ir kontrolės sistemą.

Lietuvos Respublikos Prezidentė D. Grybauskaitė į rudens sesijos darbų programą pasiūlė įtraukti įstatymų pakeitimų projektus, kuriais numatoma užtikrinti Lietuvos informacinės erdvės saugumą, tobulinti informacijos apie žiniasklaidos priemonių savininkus ir jų finansinius ryšius viešinimo procesą, mažinti nelegalaus darbo mastą, tobulinti bankroto procesą, plėsti valstybės pareigūnų, privalančių deklaruoti ir viešinti privačius interesus, sąrašą ir kt.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)