„ Šios įstatymo pataisos sudaro visas galimybes tobulinti etatinio darbo apmokėjimo modelį. (...) Etatinio darbo apmokėjimo sistema būtina ir reikalinga, šiuo metu atšaukti ją būtų šiek tiek neatsakinga, bet, kad ją reikia tobulinti greitai, tai yra tikrai“, - Seime sakė šalies vadovės vyriausioji patarėja Rūta Kačkutė, pristatydama Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo priedo pakeitimo projektą ir Švietimo įstatymo pataisas.

Pasak R. Kačkutės, situacijos įkaitais tapo vaikai ir jų tėvai, todėl reikia kuo skubiau ieškoti teisinių sprendimų. Jos nuomone, nepasitenkinimas kyla dėl to, kad mokytojai jautėsi neišgirsti.

Įstatymų pataisos sulaukė Seimo pritarimo po pateikimo. Už jas balsavo 95 Seimo nariai, prieš buvo 1, susilaikė 4 parlamentarai. Po svarstymo pagrindiniu paskirtame Seimo Švietimo ir mokslo komitete į Seimo plenarinių posėdžių salę įstatymų pataisos sugrįš gruodžio 13 d.

Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatymo priedo pakeitimo projektu siūloma aiškiau apibrėžti bendrus pedagogų darbo krūvius, vietoj trijų nustatyti dviejų kategorijų mokytojų veiklas: pirma, skirtas kontaktinėms valandoms bei kitoms veikloms, susijusioms su ugdymo plano įgyvendinimu; ir antra, tas, kurios skiriamos profesiniam tobulėjimui ir veiklai mokyklos bendruomenei.

Stiprinant socialinį dialogą, į sprendimo priėmimo procesus siūloma įtraukti Švietimo tarybą ir pedagogų rengimo centrus. Jei Seimas pritartų, siūlomi pakeitimai įsigaliotų nuo 2019 m. rugsėjo 1 d.

Taip pat, siekiant sureguliuoti atotrūkį tarp skirtingų ugdymo mokymo programų, siūloma įtvirtinti, kad Vyriausybė nustato svertinį koeficientą nuo 2020 m. sausio 1 d. Įstatyme siūloma numatyti, kad Švietimo ir mokslo ministerija tvirtina darbo grafiko sudarymo taisykles, apibrėžia veiklas, susijusias su bendruomene, bei profesinio tobulėjimo veiklas.

Įstatymo projekte taip pat apibrėžiami savaitės darbo valandų apskaičiavimo pagrindiniai principai, išlaikant metinį suminį valandų skaičių.

Naujomis Švietimo įstatymo nuostatomis siūloma atnaujinti ir tvirtinti ugdymo planus kas ketverius metus iki einamųjų metų gegužės 1 d.

Jei Seimas pritars, Vyriausybė ir Švietimo ir mokslo ministerija iki 2019 m. liepos 1 d. turės parengti įstatymų įgyvendinamuosius teisės aktus.